Rata mortalității pacienților Covid aflați la terapie intensivă s-a redus cu 50% de la începutul pandemiei

Îmbunătățirea îngrijirii spitalicești a redus cu mai mult de o treime ratele de deces din ATI, de la începutul pandemiei Covid-19, dar ritmul evoluției încetinește și acum ar putea stagna, potrivit unui studiu publicat în revista medicală Anesthesia. Rata mortalității în unitățile de terapie intensivă a scăzut la 36% în octombrie, potrivit studiului care a inclus peste 43.000 de pacienți din mai multe țări. Potrivit unei analize anterioare realizate de aceiași autori, publicată în iulie, mortalitatea asociată pacienților de la terapie intensivă, a scăzut de la aproape 60% la sfârșitul lunii martie 2020, la 42% în luna mai.

Cele două studii, realizate de specialistul în anestezie Tim Cook și colegii săi, sunt de fapt meta-analize care compilează cercetări multiple. Cele mai recente utilizează date din 52 de studii din Europa, America de Nord și China – regiuni incluse în analiza anterioară – precum și rapoarte din Orientul Mijlociu, Asia de Sud și Australia.

Progrese remarcabile 

„Prima noastră meta-analiză de anul trecut a arătat o scădere accentuată a mortalității din secțiile ATI din martie până în mai 2020, analiza actualizată arată că scăderea ratei mortalității între iunie și octombrie 2020 pare să se fi stabilizat sau să fie atins un platou”, conform autorilor.

Cunoștințele despre ceea ce funcționează – și ce nu – au progresat. Steroizii (cum ar fi dexametazona) pot fi, de exemplu, administrați pacienților care au nevoie de oxigen sau care sunt conectați la un ventilator, pentru a le îmbunătăți șansele de supraviețuire. Modul de îngrijire a pacienților a evoluat probabil, de-a lungul anului.

Autorii se întreabă despre posibilul impact al noilor variante ale coronavirusului asupra pacienților aflați în terapie intensivă. Dar Peter Horby, șeful studiului clinic Recovery, care a constatat că dexametazona este eficientă, a susținut recent că medicamentele ar trebui să funcționeze la fel de bine cu noile variante, deoarece acționează asupra răspunsului imun, nu asupra virusului în sine.

Sursa: France Info

Exit mobile version