Un raport publicat de Federația Mondială a Obezității confirmă faptul că țările cu procentaj mare de locuitori supraponderali au fost mai puternic afectate de coronavirus. În unele state, diferențele sunt uriașe. Lucrarea reunește zeci de studii din întreaga lume. Membrii Federației Mondiale a Obezității tocmai au publicat un raport gigant, în care au examinat datele privind mortalitatea provocată de coronavirus în 160 de țări. Cifrele sunt furnizate de Universitatea Johns Hopkins (JHU) și Organizația Mondială a Sănătății (OMS).
Obezitatea este cunoscută ca fiind un factor de risc major, iar noul verdict aduce o confirmare clară. „Obezitatea este a doua cauză principală de spitalizare și risc crescut de deces pentru persoanele infectate cu Covid-19, după factorul legat de vârstă”, scrie președintele federației, John Wilding.
Oamenii de știință vor încearcă să atragă atenția autorităților, reamintindu-le că „dacă politicile de sănătate publică ar fi luptat împotriva obezității, presiunea asupra serviciilor de sănătate ar fi fost mai mică”, deoarece ar fi existat „mult mai puține decese”. Ei menționează că boala Covid nu este prima infecție virală respiratorie care are un impact puternic asupra persoanelor supraponderale, cu referire la gripa H1N1, în special.
Potrivit OMS, obezitatea se caracterizează printr-un indice de masă corporală (IMC) mai mare de 30; supraponderalitatea este definită printr-un indice de masă corporală mai mare de 25. Calcul IMC: împarți greutatea, în kg, la înălțimea la pătrat (de exemplu: 70 ÷ 1,70²).
De zece ori mai multe decese în țările afectate de supraponderalitate
Acest raport arată că, în țările în care mai mult de jumătate din populația adultă este clasificată ca supraponderală, probabilitatea de deces din cauza Covid este de zece ori mai mare decât în țările în care mai puțin de 50% din populație este supraponderală. Din cele 2,5 milioane de victime ale coronavirusului raportate la sfârșitul lunii februarie 2021, 2,2 milioane se aflau în țări în care mai mult de jumătate din populație este clasificată ca supraponderală.
În aceste state, Federația Mondială a Obezității raportează, în medie, 66,8 decese la 100.000 de adulți. O cifră care scade la 4,5 decese la 100.000 de locuitori în zonele globului în care mai puțin de 50% dintre adulți sunt supraponderali. Cifre variază puțin în funcție de vârsta medie sau de nivelul de trai.
În Statele Unite, unde au fost înregistrate 152 de decese la 100.000 de locuitori, 67,9% din populația adultă este supraponderală. La fel ca în Brazilia, a doua cea mai afectată țară în ceea ce privește numărul victimelor, cu 93 de decese la 100.000 de locuitori și peste 56% dintre brazilieni supraponderali.
În Franța, unde au existat 96 de decese la 100.000 de locuitori la sfârșitul lunii februarie, 59% din populație este supraponderală, 21% obezi. Unele țări cu o proporție ridicată de obezi înregistrează totuși puține victime, în special datorită luptei eficiente împotriva epidemiei și a unui anumit context insular (Australia, Noua Zeelandă).
În schimb, în țări precum Indonezia, unde au fost înregistrate 1,5 milioane de cazuri de coronavirus, au fost raportate 8 decese la 100.000 de locuitori. Aici, „doar” 28% din populație este supraponderală. Tendința este valabilă în mai multe state asiatice. În schimb India, cu mai puțin de 20% din populația sa supraponderală, este a patra țară cu cele mai multe decese (162.000).
Alimentatia proastă și lipsa activității fizice au fost evidențiate
Federația Mondială folosește, de asemenea, unele dintre studiile efectuate pe această temă. Primul a fost efectuat în New York și arată că obezitatea crește de 4 ori riscul de spitalizare și de 6 ori pentru cei cu obezitate severă (IMC peste 40).
Riscul de deces este cu 48% mai mare pentru persoanele obeze, potrivit Universității din Carolina de Nord. Raportul Federației Mondiale cuprinde un studiu realizat pe 400.000 de rezidenți britanici – „8,6% din spitalizările legate de coronavirus au fost atribuite unei activități fizice inadecvate și 29,5% atribuite excesului de greutate și obezității”.
„Țările în care locuitorii sunt mai puțin activi din punct de vedere fizic și consumă mai multe alimente ultraprocesate sunt mai susceptibile de a avea o rată a mortalității Covid mai mare”, întrucât aceste două criterii conduc la obezitate.
Țările care consumă cele mai multe legume și leguminoase (fasole, linte, fasole, mazăre) sunt mult mai puțin afectate decât cele care consumă o dietă bogată în carne, grăsimi vegetale sau zahăr. Cea mai puternică legătură dintre decesele Covid și alimtație este consumul de băuturi cu zahăr. Logică: băuturile răcoritoare joacă un rol cheie în obezitate.
Sursa: Le Parisien