În apropierea sărbătorilor de Crăciun, fiecare țară se întreabă care este cea mai bună strategie care poate fi adoptată. Cum ar putea permite familiilor să se reunească fără a risca un nou val de Covid-19? Autoritățile din Quebec și-au prezentat planul pe 19 noiembrie: cetățenii se vor putea întâlni cu familia sau prietenii, maximum zece persoane, dar doar în perioada 24-27 decembrie. Locuitorii din Quebec vor trebui însă să se autocarantineze cu șapte zile înainte și șapte zile după această perioadă. Scopul este de a reduce la minimum riscul de contaminare.
Patru zile, 36 de contacte
Concret, 9 contacte diferite sunt permise în fiecare dintre aceste patru zile, deci un total de 36 de întâlniri în perioada menționată. „Dar cu cât sunt mai puține întâlniri, cu atât mai bine”, au avertizat autoritățile. „Faptul că aveți voie să petreceți patru zile nu înseamnă că trebuie să petreceti în toate”, spune Horacio Arruda, directorul de sănătate publică, citat de Radio Canada.
Guvernul din Quebec, care vorbește despre un „contract moral” cu cetățenii, avertizează totuși că aceste măsuri ar putea fi adaptate în funcție de evoluția epidemiei. Pentru a permite ca perioada de sărbători să înceapă în cele mai bune condiții, companiile sunt încurajate să favorizeze munca de acasă, iar școlile se vor închide joi, 17 decembrie.
Și seara de 31 decembrie? Nu sunt permise adunări. „Ne uităm la televizor și vom încerca să uităm 2020”, a declarat Christian Dubé, ministrul sănătății.
Riscăm o creștere a cazurilor
În rest, sălile de spectacole, restaurantele și alte săli de sport vor rămâne închise până pe 11 ianuarie în zonele roșii (care corespund celor cu cea mai mare densitate a populației). „Petrecerile la birou”, adică cele organizate în companii, vor fi interzise.
„Riscăm o creștere a cazurilor […], dar înțelegem că nu putem împiedica oamenii să se vadă”, adaugă Horacio Arruda.
În ceea ce îi privește pe cei care ar dori să fie testați înainte de reuniunea de familie (ideea este la modă în Statele Unite, în ciuda avertismentelor), autoritățile din Quebec insistă: „Nu mergem să ne testăm doar pentru a fi siguri că nu avem Covid. Nu mai spunem că testele produc uneori rezultate fals negative sau că virusul rămâne nedetectat în timpul perioadei sale de incubație, oferind un fals sentiment de securitate”.