Purtarea măștii este cea mai eficientă măsură de sănătate publică pentru combaterea Covid și reduce incidența cazurilor pozitive cu 53%, arată primul studiu global de acest tip. Vaccinurile sunt sigure, eficiente și salvează vieți în întreaga lume. Dar majoritatea nu oferă protecție 100%, majoritatea țărilor nu au rate suficient de mari de vaccinare și nu se știe încă dacă serurile vor preveni transmiterea unor eventuale variante viitoare ale SARS-Cov-2.
La nivel global, numărul cazurilor Covid a depășit 250 de milioane. Virusul încă infectează 50 de milioane de oameni din întreaga lume la fiecare 90 de zile, din cauza variantei extrem de transmisibile Delta. Mii de oameni mor în fiecare zi.
Acum, o revizuire sistematică și o meta-analiză a intervențiilor non-farmaceutice au descoperit pentru prima dată că purtarea măștii, distanțarea fizică și spălarea mâinilor sunt măsuri eficiente pentru a reduce numărul de cazuri – purtarea măștii fiind cea mai eficientă.
„Revizuirea sistematică și meta-analiza sugerează că mai multe măsuri de prevenție, inclusiv spălarea mâinilor, purtarea măștilor și distanțarea fizică sunt asociate cu reducerea incidenței Covid-19”, scriu cercetătorii în The British Medical Jorunal.
Ei consideră că rezultatele evidențiază necesitatea de a continua purtarea măștilor, măsurile de distanțarea și de igienă, alături de programele de vaccinare.
Cercetătorii de la Universitatea Monash și Universitatea din Edinburgh spun că măsurile cu mai multe fațete, cum ar fi blocajele și închiderea granițelor, școlilor și a locurilor de muncă au nevoie de analize suplimentare pentru a evalua potențialele efecte negative asupra cetățenilor.
Peste 30 de studii analizate
Intervențiile de sănătate publică sau non-farmaceutice sunt cunoscute a fi benefice în combaterea infecțiilor respiratorii precum gripa, iar țările din întreaga lume au încercat să le folosească pentru a reduce răspândirea Covid.
Însă, până acum, evaluările nu au fost suficient de solide pentru a permite experților să tragă concluzii ferme cu privire la eficacitatea unor astfel de măsuri în abordarea Covid.
Rezultatele a peste 30 de studii din întreaga lume au fost analizate în detaliu. Ele au arătat o reducere semnificativă, cu 53%, a incidenței Covid prin purtarea măștii și o reducere cu 25% prin distanțarea fizică.
Igiena mâinilor a indicat, de asemenea, o reducere substanțială cu 53% a incidenței Covid, dar există un număr mic de studii care analizează măsura preventivă.
Analiza detaliată nu a fost posibilă pentru alte măsurători, cum ar fi cele legate de carantină și izolare, blocaje totale și închiderea granițelor, școlilor și locurilor de muncă, din cauza diferențelor de implementare și de calitate a studiilor, menționează cercetătorii.
Multe guverne au acționat deja
Purtarea măștilor a fost adoptată de multe țări la începutul pandemiei, dar, aproape doi ani mai târziu, mulți au renunțat.
Guvernul olandez a decis luna aceasta să reimpună purtarea obligatorie a măștilor ca parte a efortului de a încetini creșterea recentă a infectărilor.
De asemenea, România, Republica Cehă, Slovacia și Polonia au înăsprit regulile privind purtarea măștilor. Însă Ungaria, care înregistrează o accelerare bruscă a epidemiei, ezită să impună obligația de a purta mască în spațiile închise.
Sursa: The Guardian