Medicul infecționist Ion Alexie, de la un spital important din Las Vegas, atrage atenția asupra ineficienței protocolului de tratament Covid implementat în România. El subliniază importanța includerii în protocol a unor medicamente, autorizate în alte țări, ca opțiuni pentru cazurile în care tratamentul standard aprobat în România nu funcționează sau nu produce răspunsul așteptat.
„Tratementul Covid-19 are, în principiu, două obiective:
1.Distrugerea virusului SARS-Cov-2 prin utilizarea de medicamente antivirale, anticorpi monoclonali sau plasmă convalescentă. Până acum, niciun antiviral, inclusiv Remdesivir, Favipiravir sau Umifenovir (Arbidol) nu au dovedit că prelungesc viața bolnavilor sau că scad rata mortalității.
Azi, 9 Martie 2021, există spitale din provincie care nu dispun de niciun medicament antiviral din cele de mai sus. Anihilarea virusului se poate încerca și prin administrarea anticorpilor monoclonali, foarte scumpi, care la rândul lor nu au dovedit că pot prelungi viața bolnavilor de Covid-19. Plasma convalescentă a dat rezultate neconcludente.
2.Tratarea complicațiilor Covid-19
A. Inflamația și furtuna de citokine se tratează cu Dexametazonă, Solumedrol sau alți steroizi și cu medicamente imunomodulatoare foarte scumpe, cum ar fi Tocilizumab.
B. Cheagurile de sânge se ameliorează cu medicamente anticoagulante precum heparina fracționată/Clexane.
C. Întărirea sistemului imunitar se realizează cu Vitamina D3, Zinc și Vitamina C.
D. Oxigen.
În afara faptului că antiviralele nu prelungesc viața și nu se găsesc întotdeauna în spitale, în România mai există o altă problemă: protocolul de tratament pentru Covid-19 nu indică ce medicamente să fie administrate pacienților care nu au răspuns la cele autorizate sau celor care au dezvoltat complicații. Cu alte cuvinte, după ce au epuizat variantele cuprinse în protocolul românesc, medicii sunt obligați să lase pacienții să moară, pentru că protocolul nu le dă voie să încerce și alte terapii.
Protocolul de tratament Covid ar trebui să menționeze și alte tratamente care se folosesc în alte țări, mai ales pentru cazurile în care apar complicații.
În alte țări din lume, inclusiv America, în afară de medicamentele din protocolul românesc se mai folosesc și:
-Doze mari de steroizi
-Ivermectina – este utilizată în SUA, America de Sud, Slovacia, Macedonia, India, Pakistan, Egipt, Africa de Sud, Zimbabwe.
După părerea mea, protocolul din România trebuie revizuit în așa fel încât medicilor să li se dea posibilitatea să adapteze protocolul în funcție de disponibilitatea medicamentelor, caracteristicile pacientilor și răspunsul la tratmentele anterioare”.