Editare ulterioară.
Ivermectina face acum parte din schema de tratament Covid realizată de Ion Alexie. Este inclusă în scenariul 1, în care pacientul se tratează acasă, însă poate fi administrată NUMAI CU ACORDUL MEDICULUI. Detalii despre medicament găsești AICI.
Medicul Ion Alexie, infecționist la spitalul Summerlin din Las Vegas, a realizat două scenarii de tratare a pacienților, în funcție de saturația de oxigen din sânge, în cazul bolnavilor confirmați cu Covid-19.
„Protocolul de tratament depinde foarte mult de nivelul de oxigenare din sânge”, spune el.
<<După ce a fost pus diagnosticul infectării cu Covid 19, pacienții trebuie să anunțe imediat medicul de familie sau medicul specialist.
Tratamentele depind aproape EXCLUSIV de oxigenarea sângelui, măsurată cu ajutorul pulsoximentrului. Mulți pacienți pot avea un nivel scăzut de oxigen în sânge, dar să se simtă încă bine sau foarte bine (Happy Hypoxia). Sunt cei care mor subit, în somn, sau starea lor de sănătate se deteriorează foarte repede și ajung la terapie intensivă.
Cel mai important indicator este saturația oxigenării sângelui!
Unii pacienți cu saturație scăzută nici măcar nu tușesc, nu au febră și nu au dificultăți de respirație la începutul bolii.
TOATE TRATAMENTELE TREBUIE FĂCUTE NUMAI SUB ÎNDRUMAREA MEDICILOR DIN ȘI DOZAJELE MEDICAMENTELOR TREBUIE AJUSTATE ÎN FUNCȚIE DE FUNCȚIILE RENALE ȘI HEPATICE ALE PACIENȚILOR ȘI ÎN FUNCȚIE DE CE ALTE MEDICAMENTE MAI IAU.
PENTRU DIABETICI, FOLOSIREA DEXAMETAZONEI ȘI A STEROIZILOR VA DUCE LA CREȘTEREA GLUCOZEI din sânge și pacienții trebuie monitorizați îndeaproape de medicii, pe durata tratamentului.
Scenariul 1:
Dacă oxigenarea este de 95% sau mai mare, iar pacienții se simt bine și nu au simptome grave, vor fi tratați cu:
1.Zinc – 220 mg pe zi
2.Vitamina D3 – 2000 mg pe zi
3.Vitamina C – 1000 mg pe zi
4.Dacă nu au contraindicații și numai sub suprevegherea medicului, li se poate administra Heparină subcutanată sau Eliquis (oral) pentru a preveni microcheagurile de sânge care se formează în țesuturi. Dacă nu se pot folosi niciunul dintre cele două medicamente, se poate utiliza Aspirină – 150 mg pe zi. Toate aceste medicamente se folosesc pentru 10 zile.
5.Dacă pacientul are și o pneumonie bacteriană, atunci trebuie tratat pentru 5-7 zile cu o combinatie de două antibiotice: Doxiciclina ( sau Azitromicina, dacă intervalul QTc de pe elecrocardiogramă este normal) și Cefixima (sau altă cefalosporină de generația a III-a), bineînțeles, dacă nu este alergic la aceste antibiotice. Cele doua antibiotice pot fi administrate pacienților numai de către medicii de familie sau alți medici curanți ai pacientului.
6.Famotidină – 40 mg din 12 în 12 ore, timp de 10 zile. Dacă funcția renală nu este bună, se ia 20 mg pe zi.
NUMAI LA LATITUDINEA MEDICILOR DIN ROMÂNIA – poate fi folosită si Ivermectina. Acest medicament nu a fost aprobat pentru tratarea Covid-19, dar unii medici din mai multe țări, inclusiv SUA, au început să îl folosească.
Scenariul 2 – pacientul nu poate fi internat
Se aplică atunci când oxigenarea sângelui este de 94% sau mai mică și este prevăzut pentru pacienții mai grav bolnavi.
Dacă un pacient nu are posibilitatea de a fi internat în spital și se găsește în scenariul 2, protocolul trebuie aplicat acasă, sub supravegherea medicilor de familie.
Unui pacient cu saturație de oxigen de 94% sau mai mică, medicamentelor de la Scenariul 1 li se adaugă:
1.Dexametazonă – 6 mg pe zi, timp de 10 zile. Dacă nu se găsește Dezametazona, se înlocuiește cu Medrol – 30 mg pe zi sau un alt steroid, la doza echivalentă cu 6 mg de Dezametazonă pe zi.
2.Remdesivir, trebuie administrat imediat pacienților care necesită oxigen.
Contraindicații pentru Remdesivir:
-GFR (rata de filtrare glomerulară) să nu fie mai mică de 30 ml/minut;
-Transaminazele hepatice să nu fie de 5 ori mai mari față de limita superioară a normalului;
În timpul tratamentului cu Remdesivir, transaminazele și funcția renală (Creatinina) se măsoară zilnic, timp de 6 zile
3.Arbidol, Favipiravir sau Hidroxiclorochină.
ATENTIE:
Hidroxiclorochina nu poate fi niciodată combinată cu Remdesivir sau Azitromicină.
Scenariul 2 – pacientul este internat în spital
Dacă oxigenarea este de 94% sau mai mică, pacientul cu Covid trebuie tratat în spital, dacă există paturi libere, cu următoarele medicamente:
1A.Plasmă convalescentă de concentrație mare de anticorpi. Plasma este colectată de la pacienții care s-au vindecat de Covid-19.
1.Dexametazonă – 6mg pe zi, timp de 10 zile – este singurul medicament care a dat rezultate în scăderea mortalității pentru pacienții cu Covid-19. Dacă nu se găsește Dexametazona, se ia Medrol – 30 mg pe zi sau alt steroid echivalent cu Dexametazona.
2.Remdesivir (sau alt antiviral, dacă nu există Remdesivir).
Alte antivirale aflate în studii clinice sunt Favipiravir și Umifenovir (Arbidol).
Hidroxiclorochina este controversată, dar unii medici o folosesc dacă nu au Remdesivir.
Un ultim studiu coordinat de OMS a arătat ca niciun antiviral nu reduce mortalitatea, dar mulți specialiști au criticat modul în care s-a efectuat studiul și desconsideră rezultatele).
3.Heparină subcutanată, pentru a preveni cheagurile de sânge.
Se poate folosi și un aticoagulant oral, cum ar fi Eliquis.
Aspirină – 150 mg pe zi este folosită de unii medici, dacă nu se poate folosi Heparina sau Eliquis.
4.Dacă valoarea DD în sânge (D dimer) este crescută și dacă nu sunt contraindicații, pacientului trebuie să i se administreze anticoagulante pentru că deja, cel mai probabil, are microtrombi în organism.
Dacă este anticoagulat, pacientul trebuie monitorizat cu atentie în spital, să nu sângereze.
5.Vitamina D3 – 2000 unitati pe zi, Vitamina C – 1000 mg pe zi și Zinc – 220 mg pe zi.
6.Famotidina – 40 mg din 8 în 8 ore, pentru 10 zile.
7.Oxigen, în funcție de nevoi
8.Diuretice, pentru pacienții cu hipoxie avansată, să se prevină acumularea apei în plămâni.
9.Dacă ȘI NUMAI DACĂ valorile testului Interleukinei 6 ( IL-6) sunt crescute, se poate lua în considerare folosirea anticorpului monoclonal Tocilizumab. Acest tratament se află în continuare în teste și medicii trebuie să evalueze ultimele informații despre el înainte de a trata pacienții.
10.Doxiciclina – 100 mg din 12 in 12 ore, timp de 7-10 zile (sau Azitromicina – 500 mg pe zi, timp de 5 zile, dacă pe electrocardiogramă intervalul QTc este normal) se folosește împreună cu Ceftriaxona (sau Cepfodoxima) pentru pacienții care sunt suspecți de pneumonie bacteriană începută în comunitate. La gravide, Doxiciclina este înlocuită cu Azitromicină, dacă pe EKG intervalul QTc nu este prelungit.
La definiția de caz, pe primul loc ar trebui să fie oxigenarea scăzută a sângelui.
Cel mai periculos factor de risc este OBEZITATEA, în opinia medicului Alexie, și nu neapărat diabetul sau bolile cardiovasculare diagnosticate în trecut sau la momentul infectării cu Covid-19.
Pacienții cu factor de risc și asimtomatici, care sunt trimiși acasă, TREBUIE să fie monitorizați atent și odată la 1-2 zile să li se măsoare saturația de oxigen din sânge, cu ajutorul pulsoximetrului.
Dacă oxigenarea scade sub 94%, pacientul trebuie internat în spital și tratați conform scenariului 2.>>