Pe măsură ce manifestațiile în masă împotriva rasismului și a violenței polițiștilor se înmultesc în Statele Unite, profesioniștii din domeniul sănătății dau sfaturi pentru a reduce riscul de răspândire a virusului.
Pentru miile de protestatari care au ieșit pe străzile orașelor americane după moartea lui George Floyd, un afro-american de 46 de ani ucis pe 25 mai de un polițist din Minneapolis, lupta împotriva rasismului și a nedreptății este la fel de importantă ca lupta împotriva Covid-19.
„Trebuie să-mi fac griji [pentru infectarea cu Covid-19], dar, în același timp, este important să ieșim pe stradă”, a declarat pentru Time, August Nimtz Jr, 77 de ani, profesor de științe politice la Universitatea din Minnesota. „A trebuit să o facem. Dacă nu, polițiștii vor scăpa din nou.”.
Pandemia a infectat deja peste 1,7 milioane de americani și a făcut aproape 105.000 de victime, iar aceste mitinguri pot provoca o răspândire și mai mare a virusului. Este dificil să se mențină distanța socială în astfel de cazuri, dar anumite precauții ar putea reduce riscul de transmitere a virusului, spune Vox.
Evitați strigătele
Departamentul de Sănătate și Igienă din New York, oraș în care au fost ciocniri violente între demonstranți și forțele de ordine, a publicat pe contul de Twitter câteva sfaturi pentru cei care ies în stradă.
Virusul este transmis în principal prin particulele proiectate atunci când oamenii vorbesc sau tușesc, de aceea NycHealthy sugerează să evite strigătele, și să folosească pancarte pentru a protesta. Evitarea contactului cu străinii și limitarea la grupul de prieteni ar reduce, de asemenea, riscurile. În plus, pe lângă măștile de protecție și dezinfectanții pentru mâini, se recomandă purtarea ochelarilor și o hidratare corespunzătoare.
Aceste sfaturi nu sunt valabile doar pentru manifestanții americani. În Toronto, Londra și chiar Berlin, au fost organizate mitinguri pentru a lupta împotriva discriminării.
Mulți experți și oameni politici se tem că aceste proteste spontane vor cauza un al doilea val de virus în Statele Unite, conform New York Times. Primarul din Atlanta, Keisha Lance Bottoms, este preocupat în special de comunitățile de culoare care participă la proteste și care sunt deja afectate în mod disproporționat de virus. „Dacă ai fost afară să protestezi aseară, probabil că ar trebui să faci un test COVID săptămâna aceasta”, a spus ea pentru CNN pe 31 mai.