Ai accepta să te infectezi cu Sars CoV-2 pentru câteva mii de euro? Aceasta este propunerea formulată de mai mulți giganți farmaceutici pentru a accelera dezvoltarea potențialului vaccin. Peste o sută de vaccinuri sunt în curs de dezvoltare iar companiile farmaceutice încearcă, în măsura în care pot, să reducă termenele. În acest context, unii ar putea recurge la „provocarea de a se infecta” (Infection Challenge). Franceinfo explică în ce constă această tehnică și de ce a fost subiectul a numeroase critici, în special din partea Consiliului științific francez.
O modalitate de a economisi timp…
Infection Challlenge, „Provocarea infecțioasă”, constă în infectarea deliberată a voluntarilor sănătoși pentru a evalua eficacitatea vaccinului prin măsurarea directă a răspunsului imun al acestor pacienți. Oamenii de știință pledează pentru această procedură care ar reduce semnificativ a treia și ultima fază a studiilor clinice.
După ce s-a verificat absența reacțiilor adverse, doza optimă și dezvoltarea anticorpilor în primele două faze, această etapă, care constă în verificarea eficacității vaccinului, este cea mai lungă. Poate să dureze și câțiva ani.
În timpul acestei faze de testare, voluntarii sunt împărțiți în două grupuri: primul primește vaccinul, al doilea un placebo. După câteva luni, cele două grupuri sunt supuse testelor și rezultatele sunt comparate. Dacă vaccinul este eficient, primul grup va fi mai bine protejat. Pentru ca rezultatul să fie relevant, însă, virusul trebuie să fi circulat suficient pentru ca ambele grupuri să-l fi întâlnit.
„Studiile pe oameni pot oferi informații mult mai rapid decât studiile de eficacitate convenționale”, spun cei 153 de semnatari ai unei scrisori deschise adresată lui Francis Collins, directorul Institutelor de Sănătate din SUA ( Institute Naționale de Sănătate).
„În loc să așteapte să se contamineze cu virusul, voluntarii sunt expuși în mod deliberat la agentul patogen în condiții controlate”, spun ei. Platforma 1DaySooner promovează inițiativa despre care spune că ar putea „salva mii, chiar și milioane de vieți”.
„Dacă un vaccin ar putea preveni 75% din aceste decese, rezultă că dacă grăbim dezvoltarea vaccinului cu o singură zi, vom salva 3.750 de vieți”, spun susținătorii proiectului, în timp ce contorul de pe prima pagină a site-ului arată că aproape 33.000 de voluntari din 140 de țări s-au înscris deja.
… dar care pune probleme etice
Susținătorii tehnicii subliniază că „provocările infecțioase” au fost deja folosite în trecut pentru a dezvolta vaccinuri împotriva gripei, malariei, tifoidelor, dengue sau chiar holera. Practica însă ne duce cu gândul « la utilizarea, în scopul progresului științific și medical, a prizonierilor sau condamnaților la moarte », remarcă Slate.
„Provocările infecțioase” au fost abandonante încă din anii ’70 din motive etice. Deoarece infectarea voluntară a unui individ nu corespunde principiului fundamental al medicamentului, acela de a trata. Indiferent de profilul clinic al voluntarului și de pericolul prezentat de virusul inoculat, practica prezintă riscuri pentru sănătate. „Expunerea voluntarilor la acest virus prezintă pentru ei riscuri grave, eventual fatale”, recunosc Nir Eyal, Marc Lipsitch și Peter Smith într-un articol publicat în revista științifică The Journal of Inffectious Diseases.
Prin urmare, cei trei medici recomandă efectuarea acestor „provocări” de către „adulții tineri sănătoși, care prezintă un risc relativ scăzut de a dezvolta o formă gravă”.
O tehnică riscantă în lupta împotriva Covid-19
Dar această poziție este departe de a fi unanimă. Pentru alți oameni de știință, „provocările infecțioase” sunt mult prea periculoase pentru a fi puse în aplicare în lupta împotriva pandemiei Covid-19. Cunoștințele despre SARS-CoV-2 și evoluția bolii sunt limitate, iar tinerii pot fi, de asemenea, predispuși la forme severe, a declarat William Haseltine, fost profesor la școala medicală din Harvard și președintele Access Health International.
„Infecția poate deteriora permanent inima, plămânii, creierul și rinichii, la tineri și bătrâni. De asemenea, odată ce o persoană este infectată, nu se există niciun medicament care vindecă complet sau ameliorează boala.”, subliniază el.
Chiar dacă tinerii nu prezintă niciun risc de agravare a bolii strategia ar fi problematică, spune Jurnalul internațional de medicină. Criteriile tinereții și sănătatea bună sunt „un obstacol pentru o bună eșantionare a populației, în timp ce Covid-19 este în principal un pericol la vârstnici (și la subiecții afectați de anumite patologii cronice, cum ar fi obezitatea), inclusiv răspunsul specific al sistemului imunitar ar putea fi o cheie importantă pentru dezvoltarea unui vaccin eficient „, notează jurnalul medical.
OMS este pentru
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a emis o notă pe 6 mai, în care stabilește criterii pentru a face o „ provocare infecțioasă ”acceptabilă. OMS susține supravegherea strictă a studiilor clinice, selecția și prevenirea voluntarilor, fără a refuza să foloseasca aceste „provocări”. În Statele Unite și Marea britanie, dezbaterea pe această temă este aprinsă. „Și bănuim că și chinezii se pregătesc pentru asta”, relatează Le Monde.