Covid-19 afectează bărbații și femeile în mod diferit, consideră studiul. Simptomele sunt, de asemenea, foarte diferite de la o persoană la alta.
Bărbații par a fi mai afectați de tuse și febră decât femeile. În schimb, ele suferă în general de oboseală și pierderea poftei de mâncare. Vârsta este, de asemenea, luată în considerare.
CORONAVIRUS – Durerea de cap și pierderea mirosului sunt cele mai frecvente simptome ale Covid-19 la pacienții europeni cu o formă ușoară până la moderată a bolii, potrivit unui studiu publicat la 30 aprilie, care evidențiază faptul că boala ia diferite forme în funcție de vârstă și sex.
Cercetătorii din spatele acestui studiu subliniază faptul că pacienții tineri au mai des tulburări ORL (ureche, nas și gât), în timp ce pacienții mai în vârstă au adesea febră, oboseală și pierderea poftei de mâncare.
Tusea și febra sunt mai frecvente la bărbați, femeile fiind mai afectate de pierderea mirosului, de dureri de cap și de nas înfundat.
Nasul înfundat mai frecvent decât tusea
În general, șapte din zece bolnavi au dureri de cap și pierderea mirosului, concluzionează un studiu publicat în Journal of Intern Medicine și realizat la peste 1.400 de pacienți infectați de coronavirus printr-un test.
Celelalte simptome frecvente au fost nasul înfundat (67,8%), tuse (63,2%) și oboseală (63,3%), urmate de dureri musculare (62,5%), nas care curge (60,1%) și pierderea gustului (54,2%). În schimb, febra a fost raportată la mai puțin de jumătate dintre pacienți (45,4%).
Acest prim sondaj epidemiologic asupra pacienților europeni cu o formă non-severă de Covid-19 a fost lansat de Federația Internațională a Societăților ORL (IFOS), pentru a evalua frecvența simptomelor pierderii mirosului (anosmia) și gustului (ageusia), raportate de unii pacienți de la sosirea pandemiei pe continentul european.
Un studiu la scară largă
Rezultatele preliminare publicate la începutul lunii aprilie au arătat frecvența acestor simptome, puțin descrise până acum de studiile efectuate în Asia. Studiul lor a cuprins cinci țări europene (Franța, Belgia, Italia, Spania și Elveția) si confirmă faptul că pierderea mirosului este „un simptom specific” Covid-19 și nu e doar rezultatul blocajului nazal.
„Capacitatea Covid-19 de a invada bulbul olfactiv și, prin urmare, sistemul nervos central, este probabil un indiciu” pentru a explica anosmia, subliniază Spitalul Foch.
Anosmia și ageusia au fost descrise foarte puțin în studiile efectuate la pacienți chinezi care au raportat în principal febră, tuse și dificultăți de respirație ca simptome ale Covid-19.
Studiul IFOS constată că această diferență se poate explica prin faptul că studiile chineze s-au concentrat pe pacienții spitalizați cu forme mai severe ale bolii.
Autorii, de asemenea, emit ipoteza că mutațiile genetice succesive în coronavirus ar putea fi cauza diferitelor simptome și că populațiile europene au un nivel mai mare de enzimă de conversie a angiotensinei 2, sau ACE2, care acționează ca receptor pentru coronavirus.