Primul test Covid pe care-l faci cu telefonul mobil. Precizie de 90%, rezultat în 10 minute
Cercetătorii francezi folosesc mici particule de anticorpi extrase din sângele unor animale precum cămile și lame pentru a produce un test despre care afirmă că poate detecta coronavirusul mai rapid și mai precis decât metodele existente. Testul prototip, denumit CorDial-1, nu a fost încă aprobat pentru utilizare, dar studiile preliminare realizate pe 300 de probe arată o rată de precizie de 90%.
Testul oferă rezultatul în 10 minute și poate fi utilizat în afara unui laborator, conform echipei care îl dezvoltă, în timp ce testarea PCR durează de obicei câteva ore și trebuie efectuat în condiții speciale.
Există și alte teste Covid-19 rapide, dar oamenii de știință sunt circumspecți cu privire la fiabilitatea lor.
Testul CorDial-1 folosește fragmente de anticorpi (nanocorpi). Sunt prelevați de la familia de animale camelide – un grup care include cămile, dromaderi, lame și alpaca – deoarece sunt mai stabili decât anticorpii altor animale.
Pentru testul Covid-19, nanocorpii sunt fixați pe suprafața unui electrod. Când intră în contact cu proteina „spike” a virusului SARS-Cov-2, se produce o intensificare a curentului electric de-a lungul electrodului.
Când aparatul de testare – un dispozitiv de dimensiunea unui stick USB – este conectat la un smartphone, curentul este evidențiat ca un semnal grafic, scrie Reuters.
„În funcție de dimensiunea semnalului, îți poți da seama dacă ești pozitiv sau negativ pentru Covid-19”, spune Sabine Szunerits de la Universitatea din Lille, care lucrează la proiect în colaborare cu Universitatea din Marsilia și Centrul Național Francez pentru Cercetare științifică.
Următoarea fază a studiului se derulează pe o durată trei luni și cuprinde mai mult de 1.000 de persoane.
Christophe Demaille, cercetător în electrochimie moleculară la Universitatea din Paris, care nu este implicat în proiect, a declarat că testele care se bazează pe semnale electrice au avantajul de a putea fi „utilizate oriunde”.
Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook