Primul restaurant din lume cu „interacțiune umană zero”. Fără bucătar sau ospătar, complet automatizat
A fost o vreme, nu cu mult timp în urmă, în care restaurantele se luptau cu disperare pentru a găsi angajați. Astăzi încearcă să se descurce cu orice preț. Criza Covid-19 aduce schimbări: limitarea contactului cu clienții este acum imperativă, iar costurile cu personalul trebuie reduse.
În Manhattan, un nou tip de restaurant este pe cale să se deschidă în octombrie: Brooklyn Dumpling Shop (BDS), specializat în ravioli, găluște și chiftele cu carne, pește sau legume. Până aici nimic neobișnuit. Atât doar că este în întregime automatizat, fără bucătar, chelner sau ospătar. Și promite „interacțiune umană zero”.
Deschis 24 de ore pe zi, are un perete imens de dulapuri care seamănă cu cele de unde te duci să-ți ridicați pachetele expediate de Amazon, Emag sau alte magazine online care au servicii de acest tip. Tot ce trebuie să faci este să comanzi meniul direct de pe un terminal contactless sau de pe telefonul mobil, iar o alertă te avertizează când mâncarea este gata de preluat.
„Automatul nostru este cel mai mare echipament de distribuție de mâncare construit vreodată. Este diferit de orice s-a văzut până acum.”, spune creatorul restaurantului într-un comunicat de presă, preluat de The Spoon.
În secolul al XIX-lea exista deja
Acest concept futurist este inspirat de Automat, un restaurant foarte popular din secolul al XIX-lea, unde mâncarea era servită în acest tip de dulap, direct din bucătării, fără interacțiunea dintre bucătari și ospătari.
Astăzi, constrângerile de sănătate, plus căutarea rapidității și eficienței impun automatizarea mai mult ca niciodată. „Acest concept va prinde mai devreme sau mai târziu în tot felul de locuri publice, fie el restaurant, aeroport sau clădiri de birouri”, prezice The Spoon.
Potrivit unui raport al firmei de consultanță Aaron Allen & Associates, 80% din locurile de muncă din restaurant ar putea fi înlocuite cu roboți. Jumătate din pozițiile afectate sunt cele de chelneri, dar și bucătarii ar trebui să se aștepte să fie afectați de val.
Multe restaurante au deja roboți în bucătăriile lor. Start-up-ul Miso Robotics a dezvăluit recent un braț robotizat capabil să gătească hamburgeri, iar robotul pizzaiolo proiectat de start-up-ul parizian Pazzi a făcut în 2019 primii pași într-un restaurant complet autonom, care funcționează fără oameni.
Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook