Conectarea creierului uman la un computer este unul dintre proiectele nebunești ale miliardarului Elon Musk. În noaptea de joi spre vineri, el a prezentat o demonstrație fascinantă și înspăimântătoare: vedem o maimuță jucând un joc video doar cu puterea minții. Îl vedem pe Pager, un macac de 9 ani, căruia i s-a implantat un microcip în creier, un implant neuronal care îi permite să joace un joc video folosind forța creierului.
Maimuta poate fi văzuta concentrându-se pe ecran… iar mingea se mișcă dintr-o parte în alta, ca și cum s-ar juca cu un joystick. Mai precis, maimuța a fost învățată mai întâi să joace normal, cu un joystick, oferindu-i un smoothie de banane drept recompensă, atunci când a reușit.
Între timp, microcipul a analizat semnalele electrice trimise de creierul său, pentru a afla ce neuroni corespundeau căror comenzi. Apoi i s-a scos joystickul, însă maimuța continuă să se joace de parcă nu s-ar fi întâmplat nimic.
Interfața creier-mașină este unul dintre proiectele majore ale lui Elon Musk. Pe lângă Tesla și SpaceX, a creat și o companie numită Neuralink, care este proiectul său cel mai puțin cunoscut, dar și cel mai interesant și mai spectaculos.
Următorul pas ar fi să facă același lucru… cu ființele umane
Scopul ar fi implantarea unui cip în creierul uman pentru a-i crește activitatea creierului. Elon Musk explică faptul că o persoană paralizată ar putea folosi acest tip de implant pentru a dicta un text prin gând, mai repede decât scriem noi cu mâinile.
Ar fi suficient să ne gândim la o propoziție pentru a o scrie. Oamenii paraplegici ar putea să meargă. Ar fi, explică Elon Musk, o operație foarte simplă, nici măcar nu ar trebui să stea o noapte în spital și ar lăsa doar o mică cicatrice în spatele urechii. Mai mult, aceste cipuri ar permite oricui să-și îmbunătățească puterea de calcul a creierului, pentru a-și spori capacitățile.
Ar fi singura modalitate prin care oamenii pot fi competitivi în fața ascensiunii inteligenței artificiale, crede Elon Musk.
Poate că, peste câțiva ani, atingerea ecranului tactil al unui smartphone ni se va părea la fel de arhaică precum scrierea cu stiloul.
Descoperire științifică sau marketing?
În privința lui Elon Musk, este întotdeauna greu de spus cât înseamnă progres științific și cât marketing. Cert este că el nu este singurul nume mare din tehnologie interesat de subiect, așa că, dacă este nebun, nu este singurul.
Și Facebook lucrează la interfețele creier-mașină. Mark Zuckerberg a cumpărat pentru aproape un miliard de euro o companie care dorește să ne conecteze creierul la computere, Control Labs. Un specialist în interfețele neuronale.
Sursa: BFMTV