UPDATE Vineri, ora 11:00:
Din păcate avem și primul festival anulat de la noi. AWAKE Festival anunță: ,,Cu imensă părere de rău vă anunţăm că ediţia din 2020 a festivalului AWAKE nu va mai avea loc”, citând impactul socio-economic al pandemiei.
Industria de evenimente de la noi din țară trece prin momente dificile, au pierderi foarte mari si mulți sunt în pericol să iasă din business. Până ieri, mai toți sperau să reia evenimentele cel târziu în luna mai, variantă care oricum era neplăcută. Între timp, unul dintre cele mai mari festivaluri de muzică din lume, Glastonbury, a anunțat că își anulează ediția aniversară (de 50 de ani), care urma să se desfășoare la finalul lui iunie in Marea Britanie (săptămâna trecută abia anunțaseră artiștii, deci încă erau optimiști că se face). Situația s-a înrăutățit brusc. In contextul ăsta, am vrut să aflăm direct cu ce ce confruntă organizatorii de concerte și festivaluri de la noi și ce speranțe au pentru perioada următoare.
Răspunsuri oferite de Codruța Vulcu, Președinte AROC – Asociația Română a Organizatorilor de Concerte și Evenimente Culturale. Printre membrii AROC se află festivaluri și organizatori ca Electric Castle, ARTmania Festival, Emagic, Neversea Festival, UNTOLD și Summer Well.
Sunt festivaluri de la noi despre care știți că iau serios în considerare anularea ediției de anul ăsta? V-a spus cineva că se gândește la asta?
La acest moment, cu siguranţă evenimentele din luna aprilie sunt afectate, ţinând cont de faptul că starea de urgenţă se întinde pe o perioadă de minim 30 de zile. În luna mai avem deja evenimente mari anulate, precum Eurovision-ul, ceea ce reprezintă un semnal referitor la ceea ce ar putea urma.
Ca organizaţie, urmărim îndeaproape evoluţia situaţiei, suntem în permanent dialog cu membrii noştri, dar şi cu autorităţile statului.
Siguranţa comunităţii şi a publicului este cea mai importantă şi cu toţii trebuie să depunem un efort pentru a îmbunătăţi situaţia. Din acest motiv, îndemnăm publicul să se informeze din surse oficiale, să respecte întru totul recomandările autorităţilor, căci doar cu responsabilitate, printr-un efort comun putem trece de această perioadă dificilă, pentru a ne putea bucura împreună de formaţiile favorite.
Ce poate face statul, concret, pentru a ajuta industria? Pe scurt, cele mai importante 3 puncte – măsuri.
- În condiţiile incertitudinii desfăşurării evenimentelor, am solicitat ca măsură excepţională şi temporară, modificarea exigibilităţii TVA (şi implicit a exigibilităţii plății TVA) pentru veniturile obţinute din prestările de servicii din domeniul organizării de evenimente (servicii publicitare, marketing, producţie, sponsorizări), inclusiv din vânzarea biletelor pentru spectacole/ acces evenimente/ festivaluri. Exigibilitate adică amânarea scadenței pentru plata TVA-ului.
- Am solicitat și modificarea termenului de plată a impozitului reţinut din veniturile impozabile obținute din România de nerezidenți din domeniul organizării de evenimente, prin completarea/ modificarea art 224 alin (5) din L227/2015 privind Codul fiscal.
- De asemenea, a fost solicitată amânarea plății pentru cel puțin un trimestru (cu posibilitatea de prelungire în funcție de evoluția situației) pentru impozitul pe venit şi contribuțiile sociale, impozitul pe profit, impozit pe veniturile micro-întreprinderilor, TVA.
Adică, măsuri menite să susțină organizatorii din zona culturală și a organizării de evenimente pentru ca aceștia, în contextul actual de incertitudine asupra proiectelor, să aibă cum să supraviețuiască și să plătească în continuare, de exemplu, salariile angajaților (de care depind și familiile acestora).
Despre ce pierderi crezi că am putea vorbi la nivelul industriei, de la noi și de afară?
Sunt doi factori care vor influenţa acest aspect: primul – pe ce perioadă se va întinde restricţia de a organiza evenimente şi festivaluri. Al doilea: cât de adâncă va fi criza financiară, economică şi socială la finalul acestei pandemii.
Extinderea pierderilor financiare este foarte greu de anticipat în acest moment, mai ales că situaţia se schimbă de la o zi la alta, chiar și de la o oră la alta.
La acest moment suntem preocupaţi cu precădere de modurile în care putem oferi o plasă de siguranţa atât pentru angajaţii, cât şi pentru colaboratorii noştri. Mulţi dintre aceştia sunt liber-profesionişti şi depind atât ei, cât şi familile lor, de veniturile din perioada primăverii-verii.
Ce îndemn aveți către iubitorii de concerte/festivaluri?
Să respecte întru totul recomandările date de autorităţi, să se informeze din surse oficiale, să arate înțelegere, respect şi empatie pentru cei din jur şi să pună binele colectiv înaintea unui bine personal imediat. Doar împreună, colaborând și, de asemenea, fiind responsabili fiecare dintre noi, vom putea trece peste această grea încercare.
#SaveTheSummer
Foto: Facebook Electric Castle