Primul caz de reinfectare confirmat oficial de cercetători. „Este dificil să tragem concluzii ferme dintr-un singur caz”
Există posibilitatea să fii contaminat cu coronavirus de două ori, chiar într-un interval relativ scurt? Răspunsurile la această întrebare nu au fost clare de la începutul pandemiei.
Dar un nou pas a fost făcut recent, când cercetătorii din Hong Kong au anunțat că au descoperit primul caz dovedit de reinfectare cu Covid-19. „Acest caz arată că reinfectarea poate apărea la doar câteva luni după primul diagnostic”, a transmis printr-un comunicat departamentul de microbiologie al Universității din Hong Kong (HKU), potrivit căruia cele două infectări au apărut la un interval de 4 luni și jumătate.
„Pacienții care au avut deja Covid-19 trebuie să țină cont de faptul că pot fi infectați din nou și trebuie să respecte distanțarea fizică, să poarte mască și să se spele pe mâini”, a declarat pentru AFP unul dintre autorii studiului, Kelvin Kai-Wang To. „Acest caz arată că ar putea fi destul de dificil să eliminăm complet SARS-Cov-2, deoarece virusul poate reinfecta oamenii”, la fel ca și alte coronavirusuri responsabile de răcelile obișnuite. Potrivit cercetătorilor, o analiză genetică a arătat că aceste două infectări succesive au fost cauzate de două tulpini diferite ale virusului Sars-CoV-2, responsabil pentru Covid-19.
Testat pozitiv în martie și august
„Acest lucru dovedește că este o nouă infectare și nu e vorba de un purtător al virusului pe termen lung”, potrivit Kelvin Kai-Wang To. „Întrucât imunitatea nu poate dura mult după infectare, chiar și persoanele care au fost deja infectate ar trebui vaccinate”, spun cercetătorii. În plus, „vaccinurile s-ar putea să nu poată oferi protecție pe tot parcursul vieții împotriva Covid-19”, avertizează ei. Pacientul, un bărbat de 33 de ani care locuiește în Hong Kong, a fost testat pozitiv pentru prima dată pe 26 martie, după ce a prezentat simptome (tuse, dureri de cap și dureri în gât, febră). Odată vindecat, el a fost testat negativ de două ori.
Dar, pe 15 august, a fost testat din nou pozitiv. Important, de data aceasta nu a avut simptome: boala a fost descoperită în urma unui test de rutină pe aeroportul din Hong Kong, când se întorcea din Spania. „Este puțin probabil ca imunitatea de grup să poată elimina Sars-CoV-2, deși este posibil ca infecările ulterioare să fie mai puțin severe decât prima, așa cum a fost cazul acestui pacient”, arată cercetătorii în studiul lor. Potrivit acestora, studiul a fost acceptat luni de revista medicală americană Clinical Infectious Diseases și așteaptă publicarea.
Fără concluzii pripite
În ultimele luni au fost menționate mai multe cazuri de posibilă reinfectare în întreaga lume, fără a putea însă afirma cu siguranță acest lucru. Și problema imunității la Covid-19 este înconjurată de multe necunoscute: nu știm cu precizie gradul de protecție oferit de anticorpi, rolul jucat de limfocitele T (responsabile pentru a doua parte a răspunsului imun), nici durata imunității. Cu toate acestea, specialiștii avertizează împotriva concluziilor pripite.
„Este dificil să tragem concluzii ferme dintr-un singur caz. Având în vedere numărul mare de infectări în lume, a vedea un caz de reinfecție nu este atât de surprinzător „, a comentat dr. Jeffrey Barrett, de la Wellcome Sanger Institute, citat de organizația britanică Science Media Center. „Acesta nu este un motiv pentru a ne alarma: ilustrează, de fapt, cum ar trebui să funcționeze imunitatea”, a spus pe Twitter prof. Akiko Iwasaki, specialist în imunitate la Universitatea Yale.
„A doua infectare a fost asimptomatică. Imunitatea nu a fost suficientă pentru a preveni reinfectarea, dar a protejat acea persoană de boală ”, a spus ea. Este puțin probabil ca imunitatea de grup dobândită prin infectarea naturală să fie suficientă pentru a elimina Sars-CoV-2. Singura modalitate de a realiza imunitatea colectivă este vaccinarea”, a concluzionat ea.
Sursa: Le Point
Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook