Prima reprezentare vizuală a variantei Omicron arată că noua tulpină are mai multe mutații decât Delta

Prima reprezentare vizuală a variantei Omicron arată că noua tulpină are mai multe mutații decât Delta

Varianta Omicron a SARS-CoV-2 are mult mai multe mutații decât varianta Delta, potrivit primei „imagini” a noii tulpini detectate inițial în Africa de Sud. Reprezentarea vizuală a fost produsă și publicată de prestigiosul spital Bambino Gesù din Roma.

„Imaginea” tridimensională, care arată ca o hartă, „indică faptul că varianta Omicron prezintă mult mai multe mutații decât varianta Delta (care suferise deja un număr mare de mutații), concentrate mai ales într-o singură zona, cea a proteinei care interacționează cu celulele umane”, spune echipa de cercetători.

„Acest lucru nu înseamnă automat că variațiile sunt mai periculoase, doar că virusul s-a adaptat în continuare, prin generarea unei alte tulpini”, spun cercetătorii. „Alte studii ne vor spune dacă noua adaptare este neutră, mai puțin periculoasă sau mai periculoasă”.

Echipa de cercetare de la Bambino Gesù s-a concentrat pe căutarea mutațiilor în „structura tridimensională a proteinei spike”, afirmă Claudia Alteri, profesor de microbiologie clinică la Universitatea de Stat din Milano și cercetător la spitalul Bambino Gesù din Roma.

Proteina spike, care este partea „cel mai atent studiată” a virusului, este „responsabilă pentru recunoașterea receptorului uman și pentru introducerea virusului în celule”. „Împotriva proteinei spike acționează anticorpii monoclonali și, bineînțeles, vaccinurile”, spune ea.

„Imaginea este ca o hartă a tuturor variațiilor, descrie mutațiile lui Omicron, dar nu le definește rolul”.

„Acum va fi important să se deducă, prin experimente de laborator, dacă suma acestor mutații poate avea un impact asupra transmiterii sau asupra eficacității vaccinurilor, de exemplu”, concluzionează ea.

Sursa: RTBF

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook