Miercuri, 19 august, prim-ministrul Scott Morrison a declarat că țara sa ar trebui să facă obligatorie vaccinarea populației împotriva coronavirusului, cu excepția celor scutiți medical. Australia va obține potențialul vaccin pe care grupul farmaceutic suedezo-britanic AstraZeneca îl dezvoltă la Universitatea din Oxford, Marea Britanie, explicând că statul îl va fabrica și distribui gratuit cetățenilor săi.
Scott Morrison este de părere că vaccinarea ar trebui să fie „obligatorie, în măsura în care se poate”. „Există întotdeauna derogări de la vaccinare, din motive medicale, dar aceasta ar trebui să fie singura excepție”, a spus într-o intervenție la postrul de radio 3AW din Melbourne. Anticipând criticile din partea grupărilor anti-vaccin, el a spus că miza este prea mare pentru a permite bolii să se răspândească liber. „Vorbim despre o pandemie care a distrus economia globală și a provocat sute de mii de decese în întreaga lume”, precizând în același timp că guvernul nu a luat până acum nicio decizie privind vaccinarea. Guvernul australian estimează că 95% din populație ar trebui imunizată pentru eradicarea virusului. „Trebuie să oferim cel mai larg răspuns pentru a readuce Australia la normal”, a subliniat Scott Morrison.
O dezbatere care divizează
Vaccinarea împotriva diferitelor boli, precum polio sau tetanos, este deja obligatorie în Australia, înainte de primul an la școală. Însă dezbaterea se amplifică, unii considerând obligativitatea ca o negare a libertăților personale, iar grupurile anti-vaccin lansează teorii conspiraționiste și acuzații de dezinformare cu privire la riscuri.
Vaccinul Oxford este unul dintre cele cinci vaccinuri aflate în prezent în studiile de faza 3. Cercetătorii speră să aibă rezultate până la sfârșitul anului.
Niciun vaccin pentru coronavirus în curs de dezvoltare nu și-a dovedit eficacitatea în studiile clinice. Dar cel puțin 5,7 miliarde de doze au fost deja precomandate în întreaga lume. Australia a fost considerată una dintre cele mai de succes țări în controlul epidemiei, înainte de focarul din statul Victoria.
Autoritățile au ordonat închiderea unor afaceri neesențiale, cel puțin până pe 13 septembrie, la Melbourne, al doilea cel mai mare oraș al țării. Numărul total de cazuri în Australia, de la începutul pandemiei, este de 24.000, iar numărul de decese, 438, pentru o populație de 25 de milioane.