Predicțiile pe baza cărora ia decizii Boris Johnson: 70% dintre victimele valului 3 vor fi persoane vaccinate. O modelizare „prea pesimistă”

Speranțele că viața ar putea reveni în curând la normal în Marea Britanie au fost distruse de Boris Johnson săptămâna aceasta, când a indicat că restricțiile vor rămâne în vigoare pentru a preveni un al treilea val al coronavirusului. În mod previzibil, anunțul s-a bazat pe o modelizare excesiv de pesimistă care a sugerat că o eliberare completă a restricțiilor în iunie ar putea declanșa un nou val de internări, la fel de puternic ca în ianuarie și ar putea duce la aproximativ 60.000 de decese. Cea mai negativă prognoză vine de la London School of Hygiene and Tropical Medicine, în care oamenii de știință au considerat că vaccinurile AstraZeneca ar reduce rata infectării cu doar 31%.

Documentul rezumă modele elaborate de Universitatea Warwick, Imperial College London și London School of Hygiene and Tropical Medicine (LSHTM).

Pare însă absurd faptul că Marea Britanie ar trebui să se confrunte cu o situație similară celui de-al doilea val, după un program de vaccinare extrem de reușit.

La o privire mai atenta asupra modelizării realizate de Imperial College, Warwick University și London School of Hygiene and Tropical Medicine (LSHTM) devine clar cum au apărut astfel de previziuni cumplite. O mare parte a datelor sunt inutil negative și adesea depășite – iată motivele pentru care lucrurile nu stau chiar atât de rău.

Imunitate

Una dintre problemele modelului matematic este că a subestimat numărul de persoane protejate de coronavirus.

Documentul, care datează din 30 martie, spune: „Presupunând eficacitatea optimistă a vaccinului, chiar dacă se administrează 2,7 milioane de doze pe săptămână până la 1 august (2,0 milioane după aceea), doar 44,6% din populație va fi protejată împotriva formelor severe (datorită vaccinării sau recuperării după infectare) până la 21 iunie 2021, când restrictiile urmează să fie ridicate”.

Nu este clar de unde provine această cifră, dar datele publicate de Office for National Statistics (ONS) la 30 martie au arătat că 54,7% dintre persoanele din Anglia aveau anticorpi împotriva Covid pe 14 martie. Țara Galilor și Irlanda de Nord sunt, de asemenea, la aproape 50%, iar Scoția la 42%.

Având în vedere că va continua campania de vaccinare, o proporție semnificativă a populației va fi protejată până la sfârșitul lunii iunie.

Risc în rândul celor vaccinați

Există un paragraf extraordinar în rezumatul modelizării prezentat de către Grupul științific de modelare (SPI-M), în care se discută despre cine sunt cei care vor muri într-un al treilea val.

Se spune: „Cresterea privind numărul de ​​spitalizări și decese este dominată de cei care au primit două doze de vaccin, cuprinzând aproximativ 60%, respectiv 70%. Acest lucru poate fi atribuit nivelurilor ridicate de absorbție în grupele de vârstă cele mai expuse riscului”.

Da, ați citit corect. Al treilea val de decese va fi determinat în principal de persoanele care au fost vaccinate, susțin cercetătorii.

Raționamentul este că aproximativ 10% din persoanele peste 50 de ani vaccinate nu vor fi protejate, pe baza eficacității de aproximativ 90% – echivalând cu aproximativ 2,9 milioane de persoane.

Studiul Imperial College a prezis că relaxarea completă a restricțiilor ar putea aduce până la 40.000 de decese, în timp ce Warwick sugerează 59.900. Totuși, cifrele par a fi extraordinar de mari, pe baza a ceea ce știm despre virus.

În primul și al doilea val, în jur de 147.000 dintre cei peste 50 de ani și vulnerabili au murit din cauza Covid – aproximativ 1 din 200. Dar, în noul scenariu, raportul ar crește la aproximativ 1 din 70.

În mod clar, rata mortalității în primul și al doilea val a fost menținută de restricții, dar putem considera că un program de vaccinare în masă va dubla riscul de a muri pentru persoanele peste 50 de ani, neprotejate?

Studiul Imperial a ignorat, de asemenea, faptul că vaccinurile reduc substanțial transmisia – AstraZeneca cu 67% și Pfizer cu 75%. Și merită să amintim că o proporție substanțială dintre cei nevaccinați vor avea deja imunitate după o infectare anterioară sau cel puțin o anumită imunitate naturală față de alte coronavirusuri.

Studiile AstraZeneca arată că vaccinul ar putea oferi protecție de 100% împotriva spitalizării și decesului, astfel încât sugestia că 10% vor fi în continuare în pericol ar putea fi supraevaluată.

Eficacitate

Modelizatorii și-au actualizat unele dintre datele de eficiență, deoarece au fost puternic criticate pentru că sunt prea pesimiste în evaluarea lor.

Cu toate acestea, multe dintre ipoteze sunt încă la o distanță mare în comparație cu datele din lumea reală.

LSHTM este cel mai negativist în ceea ce privește performanța vaccinului AstraZeneca, estimând că va reduce infectările cu doar 31% după două doze, în timp ce Imperial sugerează 63%, iar Warwick 65%.

Însă, studiile și datele din lumea reală sugerează că ar putea avea aproximativ 76% eficacitate în prevenirea unei infecții simptomatice.

Datele de la Public Health Scotland au arătat că vaccinul AstraZeneca reduce riscul de spitalizare legat de Covid cu 94% după prima doză. Totuși Imperial a estimat că este de 70%, LSHTM l-a modelat la doar 72,5% și Warwick a estimat 80%.

Modelele subestimează și eficiența reală a vaccinului Pfizer, care pare să aibă între 94 și 97% eficacitate împotriva cazurilor simptomatice. LSHTM și Imperial au stabilit valoarea la doar 85% după două doze.

Sezonalitate

O mare omisiune atât din modelarea LSHTM, cât și Imperial este efectul vremii între primăvară și vară.

Virusurile respiratorii tind să stagneze în lunile de vară, iar modelele Warwick au descoperit că includerea efectelor sezoniere ar reduce numărul spitalizărilor cu 43%, pentru valul 3.

Modelul Imperial a sugerat însă că sezonalitatea nu va afecta în mod semnificativ rezultatele.

Rata R

În februarie, LSHTM a estimat că redeschiderea școlilor va face ca numărul „R” să crească între 1,1 și 1,5. Cea mai recentă cercetare arată faptul că actualul număr „R” este în jur de 0,85, dar afirmă că este în creștere și estimează că ar ajunge la 1,8 dacă nu ar exista imunitatea populației.

Modelul sugerează că va crește la 2,2 până pe 17 mai, corelat cu restricții de nivel doi – magazinele și puburile erau deschise, dar oamenii se puteau întâlni în interior doar în „bule” și nu puteau călători pe scară largă în afara zonelor în care locuiesc.

Datele publicate pe 31 martie arată că, de fapt, infectările continuă să scadă – cu 35% într-o săptămână, în ciuda relaxării restricțiilor. Decesele au scăzut cu 45%, iar internările în spitale cu 23%.

Deciziile bazate pe modele care sunt deja depășite la momentul prezentării lor nu poate fi o modalitate bună de a impune restricții. Este timpul să mergem mai departe – cu precauție, dar hotărât – iar relaxarea măsurilor să fie bazată pe date, nu pe modele.

Sursa: The Telegraph

Exit mobile version