Poți să iubești mai multe persoane și să fii fericit

Poliamor

Poliamor

Psihologii spun că este posibil să iubim mai multe persoane în acelaşi timp

5% din oamenii de pe Glob sunt în relaţii deschise, cu mai multe persoane.

Poliamoria este  stilul de viaţă ce implică deschiderea către relaţii de iubire între mai multe persoane

Spre deosebire de poligamie, poliamoria nu presupune un a ngajament de tip “căsătorie”, interzis de altfel în cele mai multe ţări

Suntem 7.766.591.499 şi peste 38.832.957 dintre noi, adică 5% din populatie Lumii, iubesc în același timp mai multe persoane, acceptă relaţii deschise şi devin aşadar “persoane poliamoroase”.  Iar numărul celor care se îndrăgostesc simultan va crește până la 21% din populația totală a Globului, spun specialiștii.

Poliamorul (engl.: polyamory), în sensul cel mai des utilizat, reprezintă practica sau stilul de viață ce implică a fi deschis(ă) către mai multe relații intime de iubire concomitente, în care toți partenerii sunt în cunoștință de cauză și își exprimă acceptul. Persoanele care consideră că acest tip de relații li se potrivesc se pot autodefini drept persoane poliamoroase (engl.: polyamorous) sau polisexuale (termen general); este des întâlnită prescurtarea poly, spune Wikipedia.  Şi vrei sau nu să crezi, enciclopedia este, mai nou, una dintre cele mai bine cotate surse de încredere online.

Spre deosebire de poligamie şi implicit, poligami, poliamoria nu înseamnă neapărat şi un agajament scris, adică o căsătorie la starea civilă. Dat fiind faptul că oricum acest lucru este interzis în cele mai multe ţări putem spun că persoanele poliamoroase oricum nu au opţiunea de a fi poligami.

Dr Lory Beth BisBay, psiholog si terapeut, analizează de ani buni relaţiile poliamoroase și spune că, un om poate să aibă sentimente de iubire faţă de mai multe persoane, aşa cum poate să îşi împartă iubirea şi între copiii săi, dacă sunt mai mulţi. Bisbay mai spune că motivele pentru care oamenii se limitează la un singur partener sunt lipsa de timp şi energie. În termini simpli, suntem prea ocupaţi şi comozi ca să ne dedicăm mai multor persoane simultan.

Aparent iubirea împărtăşită cu mai multe persoane, în acelasi timp, în relaţii amoroase simultane, îi face pe cei care au relaţii deschise să fie mai împliniți, pentru că şansele să primească exact ceea ce îşi doresc, fără a pune presiune pe o singură persoană, sunt mai mari.

Aceeaşi Dr Lory Beth Bisbay susţine că oamenii sunt atraşi de noutate, aşa că, dacă ajungi să îţi cunoşti prea bine partenerul, şansele ca relaţia să devină plictisitoare, iar cei doi să se despartă, sunt foarte mari.

Pentru toate formele de relaţii trebuie să existe reguli însă, adaugă aceiaşi specialişti. La fel ca în relaţiile monogame şi în relaţiile de poliamorie şi poligamie trebuie să existe norme acceptate de toţi partenerii.

Aşadar, alege tu cât şi pe cine iubeşti!

Autor Lucsandra Săndulescu

Foto Pixabay

Exit mobile version