Pe măsură ce numărul deceselor continuă să crească, situația s-ar putea agrava odată cu venirea toamnei în Europa, a avertizat OMS.
Unele țări par să se confrunte cu celebrul « al doilea val », iar bilanțul continuă să crească în lume. Epidemia de coronavirus a ucis aproape 925.000 de oameni în întreaga lume, potrivit unei evaluări stabilite de AFP din surse oficiale. Au fost diagnosticate peste 29 de milioane de cazuri de contaminare.
Statele Unite rămân cea mai îndoliată țară, cu 194.443 de decese. Urmează Brazilia (132.006), India (79.722), Mexic (70.821) și Marea Britanie (41.628).
Iar situația s-ar putea agrava odată cu venirea toamnei. Organizația Mondială a Sănătății se așteaptă la o creștere a numărului de decese din cauza Covid-19 în Europa în octombrie și noiembrie, a avertizat directorul filialei sale europene, care reunește cincizeci de state membre.
Noi restricții în Franța
Confruntate cu o creștere accentuată a numărului de cazuri, mai multe departamente franceze au anunțat noi măsuri restrictive. În Bordeaux, evenimentele sunt acum limitate la 1.000 de persoane, în loc de 5.000. În Marsilia si împrejurimi, purtarea unei măști este obligatorie (în municipalitățile în care rata de incidență este peste 100 la 100.000 de locuitori).
Prefectura din orașul Rennes a anunțat luni seara obligația ca barurile să închidă la ora 23, pentru o perioadă de cel puțin 15 zile.
Preocupări în Canada
Creșterea numărului de cazuri din Canada „ar trebui să-i îngrijoreze pe toți”, a declarat luni premierul Justin Trudeau, solicitând compatrioților să rămână „extrem de vigilenți”. Canada a înregistrat peste 1.300 de cazuri noi de coronavirus în weekend, un nivel cu care nu s-a mai confruntat de la începutul verii.
China închide un oraș intreg după ce au fost raportate trei cazuri
China a închis un mic oraș de la granița cu Birmania și a lansat o campanie de testare în masă a locuitorilor după descoperirea a trei cazuri de Covid-19, a declarat marți primăria. Țara asiatică declară că are controlul epidemiei de câteva luni. Doar câțiva pacienți noi sunt identificați zilnic, aproape toți cetățeni care s-au întors din străinătate și au fost plasați în carantină la revenirea în țară.
Ruili, un oras cu 210.000 de locuitori este inchis, toți locuitorii trebuie să rămână acum acasă și vor fi supuși unui test, au declarat marți oficialii. Toate magazinele din oraș sunt închise, cu excepția supermarketurilor, farmaciilor și piețelor alimentare.
Portugalia extinde restricțiile
Începând de marți, întreaga țară este plasată într-o stare de « contingență », mai restrictivă decât starea de alertă. Întâlnirile sunt acum limitate la 10 persoane, magazinele sunt deschise de la 10 dimineața, iar grupurile sunt limitate la 4 persoane în zonele de restaurant din interiorul centrelor comerciale și în apropierea școlilor.
Întâlnirile familiale, interzise la Birmingham
Birmingham, al doilea cel mai mare oraș din Regatul Unit, a interzis toate întâlnirile familiale sau prieteni. În toată țara este interzis să întâlnești mai mult de șase persoane din case diferite.
Târgul de artă contemporană FIAC, anulat
Târgul Internațional de Artă Contemporană (FIAC), principala întâlnire anuală a lumii artistice din Paris, a anunțat luni anularea ediției 2020, programată inițial în perioada 22-25 octombrie la Paris, din cauza epidemiei de Covid-19.
Lumea nu este pregătită pentru următoarea pandemie
Lumea nu se pregătește suficient pentru o următoare pandemie, care s-ar putea dovedi a fi „chiar mai devastatoare” decât cea de Covid-19, a avertizat un grup internațional, care solicită cooperare globală și finanțare pe termen lung.
„Dacă nu învățăm lecțiile Covid-19 sau dacă nu acționăm punând mijloacele și angajamentul necesar, următoarea pandemie – ceea ce este o certitudine – va fi și mai devastatoare”, spune Consiliul de supervizare al preparării globare (GPMB), un organism independent de supraveghere lansat în 2018 de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și Banca Mondială.