Poluarea aerului crește mortalitatea legată de Covid-19 cu 15%
Particulele poluante par să crească activitatea unui receptor, numit ACE-2, situat pe suprafața celulelor, implicat în modul în care Covid-19 infectează pacienții.
Expunerea pe termen lung la aer poluat crește riscul de deces din cauza Covid-19 cu aproximativ 15% la nivel mondial, potrivit unui studiu internațional dezvăluit marți, 27 octombrie.
Studiul publicat în revista de specialitate Cardiovascular Research urmărește să evalueze măsura în care poluarea, deja cauză a morții premature, ar putea influența și mortalitatea Covid. Această proporție ar fi în jur de 19% în Europa, 17% în America de Nord și în jur de 27% în Asia de Est, potrivit estimărilor profesorului Jos Lelievel de la Institutul de Chimie Max Planck din Mainz (Germania) și a colegilor săi.
Poluarea aerului a contribuit la 29% dintre decesele cauzate de Covid în Republica Cehă, 27% în China, 26% în Germania, 22% în Elveția, 21% în Belgia, 19% în Olanda, 18% în Franța, 15% în Italia, 14% în Marea Britanie, 12% în Brazilia, 11% în Portugalia, 9% în Spania, 6% în Israel, 3% în Australia și doar 1% în Noua Zeelandă.
Particulele poluante par să crească activitatea unui receptor, numit ACE-2, situat pe suprafața celulelor, implicat în modul în care Covid-19 infectează pacienții, potrivit cercetătorilor. „Deci avem o ‘dublă lovitură’: poluarea aerului dăunează plămânilor și crește activitatea ACE-2, ceea ce duce la o mai bună absorbție a virusului”, potrivit profesorului Thomas Munzel (Universitatea Johannes -Gutenberg, Mainz), co-semnatar al studiului. „Tranziția către o economie verde, cu surse de energie curate și regenerabile va promova atât mediul, cât și sănătatea publică, la nivel local, prin îmbunătățirea calității aerului și la nivel global prin limitarea schimbărilor climatice”.
Considerând „extrem de probabilă” existența unei legături între poluarea aerului și mortalitatea cauzată de Covid-19, Anna Hansell, profesor de epidemiologie a mediului (Universitatea din Leicester) consideră totuși că este „prematur să o cuantifice cu precizie”. Ea menționează „multe alte motive de a acționa acum pentru a reduce poluarea aerului, pe care OMS o asociază deja cu 7 milioane de decese pe an la nivel mondial (4,2 milioane dintre aceste decese legate de poluarea aerului exterior și restul de poluarea aerului interior)”.
Sursa: Le Figaro
Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook