Tabără de refugiați din Lituania. Foto: AP
Polonia va ridica un „gard solid” de sârmă ghimpată, de 2,5 metri înălțime, la granița polono-bielorusă și trimite mai mulți militari în zonă, pentru a împiedica migranții să intre pe teritoriul său. Varșovia și cele trei țări baltice (Lituania, Letonia și Estonia) denunță un „atac hibrid” organizat de Belarus care, potrivit lor, încurajează migranții să treacă ilegal pe teritoriul Uniunii Europene.
Ministrul polonez al Apărării, Mariusz Blaszczak, anunță că un nou gard „ca cel de la granița sârbo-ungară”, alcătuit din câteva spirale suprapuse de sârmă ghimpată, ar dubla prima barieră, care se întinde deja pe aproximativ 130 de kilometri, sau aproape o treime din lungimea frontierei dintre cele două țări. „Lucrările vor începe săptămâna viitoare”, spune Mariusz Blaszczak.
Represaliile Belarusului
Cele patru țări solicită Organizației Națiunilor Unite să ia măsuri împotriva Belarusului.
Premierii Estoniei, Letoniei, Lituaniei și Poloniei susțin într-o declarație comună că afluxul de migranți a fost „planificat și organizat sistematic de regimul lui Aleksandr Lukașenko”.
„Mii de migranți, în mare parte din Orientul Mijlociu, au trecut granița între Belarus și UE în ultimele luni. Este o formă de represalii din partea regimului belarus în fața sancțiunilor din ce în ce mai severe impuse de UE.”
„Este timpul să aducem problema maltratării migranților pe teritoriul Belarusului în atenția Organizației Națiunilor Unite, inclusiv a Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite”, se arată în comunicat.
Cele patru țări spun că vor acorda toată protecția necesară refugiaților care trec frontiera, în conformitate cu dreptul internațional, dar solicită, de asemenea, „posibile măsuri restrictive suplimentare din partea UE pentru a preveni orice altă acțiune ilegală de acest tip organizată de „statul bielorus”.
În multe cazuri, autoritățile din Minsk împing migranții înapoi la frontiera UE. Un grup de migranți afgani este blocat de două săptămâni pe o porțiune a frontierei dintre Polonia și Belarus.
Sursa: CNews