John Varbiu este unul dintre organizatorii festivalului Summer Well, un festival normal la cap, curat, printre puținele de la noi care nu seamănă a bâlci. La Summer Well, încă de la prima ediție, de acu’ 10 ani, întâlnești doar oameni ca tine: SMART.
Prima dată când am făcut cunoștință cu munca pe care o face John în industria evenimentelor a fost chiar la unul dintre primele mari concerte la care mergeam. Era în 2007, concertul Muse de pe stadionul Arcul de Triumf. Țin minte că a fost în anul în care am avut și concert Rolling Stones la București, dar veneam după o serie de dezamăgiri în materie de evenimente: văzusem doar cozi, îmbulzeală, spații nesemnalizate corespunzător, nu tu apă, nu tu toalete, sonorizare proastă. Și concertul ăsta Muse, cred că și printre primele organizate de John, m-a lovit prin normalitatea lui. Deși am fost foarte mulți spectatori, nimeni nu a stat la coadă, nimeni nu s-a împins, am intrat foarte civilizat, am avut de unde să ne hidratăm, s-a auzit perfect, toată lumea zâmbea, oameni politicoși în stânga și-ndreapta, m-am simțit ca-n alt oraș, ca la Londra. A fost un semn că suntem mai mulți, aici, pe Planeta România. E important să avem parte din când în când de genul ăsta de întâmplări fericite care să ne încurajeze să mergem mai departe cu normalitatea noastră, nu a lor.
Ce înseamnă pentru tine un festival? Care a fost primul concert organizat și de ce ți-ai dedicat activitatea profesională acestui domeniu?
Când mă gândesc la experiența unui festival, îmi vine în cap comparația cu filmul Cronicile din Narnia: deschizi o ușă și brusc te regăsești într-un univers paralel, populat de personaje și întâmplări fantastice 🙂
Primul concert: Placebo la Arenele Romane, 2006. Poate organizat e mult spus, pentru că atunci mie mi-a revenit sarcina “dificilă” de a organiza partea de hospitality pentru formație.
Alegerea a venit într-un mod cât se poate de natural, în momentul în care expertiza de organizator de evenimente s-a intersectat cu pasiunea mea din copilărie pentru muzică.
Ce fel de oameni vin la Summer Well? Cine sunt, pentru ce vin?
La Summer Well vin oameni preocupați de cultură alternativă în general, oameni care au rezonat cu ingredientele principale care compun festivalul: locația, line-up-ul, experiențele complementare (proiecte speciale, instalații de artă, activări de brand, selecția de vendori participanți, etc.)
Ce șansă au evenimentele în 2020? Când se va debloca industria și ce alternative sunt, dacă sunt.
Cred că industria se va debloca în momentul în care oamenii se vor simți în siguranță cu participarea la evenimente mari, care presupun apropiere fizică. Mai exact, când va fi disponibil un tratament care să-și fi dovedit eficiența. În ceea ce privește alternativele, din păcate doar evenimentele online, deocamdată. Spun din păcate pentru că nu cred că aceste inițiative pot înlocui cu adevărat experiența unui concert/festival, cel mult pot să ofere un substitut prin intermediul căruia artiștii să rămână în contact cu fanii lor.
La ce schimbări te aștepți în industrie? Cum a arătat ea în ultimii ani la noi și ce-ți trebuie ca să supraviețuiești în continuare?
Una dintre schimbările la care mă aștept să fim martori este dispariția unora dintre evenimentele apărute în ultima vreme. Ultimii ani au adus o serie de inițiative noi, unele reușite, altele mai puțin. În plus, mi se pare că am asistat la o regionalizare a evenimentelor de tipul ăsta. Cheia supraviețuirii va veni, cred eu, din susținerea pe care evenimentele o au atât din partea publicului, cât și din partea unor parteneri comerciali alături de care s-au construit aceste evenimente. Și poate nu în ultimul rând, din motivația care a stat la baza apariției fiecărui eveniment în parte.
Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook