Tehnica ARN mesager ar putea îmbunătăți eficacitatea vaccinurilor antigripale, care este în prezent de doar 40 – 60%. Pfizer anunță că a făcut primii pași pentru a evalua un vaccin împotriva gripei la oameni, utilizând tehnologia ARN messenger, deja utilizată pentru vaccinul anti-Covid-19. Și compania americană de biotehnologie Moderna a declarat că a demarat studiile pentru un produs asemănător, la începutul lunii iulie.
Studiul clinic realizat de Pfizer are loc în Statele Unite și va evalua siguranța unei doze a noului vaccin, precum și imunogenitatea acestuia (capacitatea de a provoca o reacție imună) la persoanele sănătoase cu vârsta cuprinsă între 65 și 85 de ani. Testele includ câteva sute de participanți.
Vaccinurile antigripale actuale utilizează virusuri inactivate – un proces care durează mult timp. Prin urmare, tulpinile țintă ale virusului trebuie alese pentru dezvoltarea vaccinurilor cu aproximativ șase luni înainte de izbucnirea epidemiei sezoniere.
„Flexibilitatea tehnologiei ARN mesager și producția rapidă ar putea permite o asociere mai bună cu noile tulpini, o mai mare fiabilitate a aprovizionării și posibilitatea de a îmbunătăți eficacitatea vaccinurilor actuale împotriva gripei”, spune Pfizer în comunicatul de presă.
Organizația Mondială a Sănătății estimează că gripa este responsabilă de aproximativ 3 până la 5 milioane de cazuri în fiecare an și de 290.000 până la 650.000 de decese. Pfizer a declarat că intenționează să studieze utilizarea tehnologiei ARN mesager și împotriva altor virusuri respiratorii, dar și împotriva bolilor genetice sau a cancerelor.
Sursa: Le Figaro