Peste un sfert dintre europeni refuză vaccinul anti-Covid, influențați de postările de pe social media
Peste un sfert dintre adulții din Uniunea Europeană ar refuza vaccinul anti-Covid, arată un sondaj publicat joi. Rezultatele au sugerat, de asemenea, o legătură puternică între atitudinea ezitantă la vaccin și utilizarea rețelelor de socializare, în special în cazul în care platformele reprezintă principala sursă de informații, potrivit Eurofound, care a realizat sondajul.
„Din păcate, constatările reflectă eșecul de a furniza o comunicare convingătoare și clară cu privire la eficacitatea și siguranța vaccinurilor”, a declarat Daphne Ahrendt, senior manager al departamentului de cercetare de la Eurofound.
Bulgarii au fost cei mai reticenți în a primi vaccinul, 67% dintre adulți spun că este puțin probabil sau foarte puțin probabil să se vaccineze. La polul opus – Irlanda, unde doar 10% dintre adulți au spus că nu vor face injecția.
Sondajul a constatat o divizare est-vest în Europa. Cu excepția Franței și Austriei, intenția de vaccinare este de peste 60% în toate statele membre occidentale – țările nordice, Danemarca și Irlanda, având rate chiar mai mari.
Rata de absorbție în statele membre din est a fost mult mai mică, variind de la 59% în România la 33% în Bulgaria.
Principalul factor care influențează dorința scăzută de vaccinare este timpul petrecut pe rețelele de socializare, arată sondajul. Proporția crește la 40% în rândul celor care utilizează rețelele sociale ca sursă principală de știri.
Dintre persoanele care au folosit canalele mass-media tradiționale, inclusiv presă, radio și televiziune, doar 18% dintre respondenți erau sceptici cu privire la vaccin.
Sondajul a constatat, de asemenea, că studenții, angajații sau pensionarii erau mai puțin ezitanți decât media, în timp ce 39% dintre șomeri sau cei cu dizabilități erau mai ezitanți.
Studiul a fost realizat între februarie și martie 2021.
Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook