Inocența copiilor tinde să ne înduioșeze, dar uneori este îngrijorătoare. În Statele Unite, aproape 40% dintre copiii cu vârste cuprinse între 4 și 7 ani cred că hot-dog-ul e pe bază de plante. Rezultatele au fost obținute în urma unui studiu realizat de psihologii de la Universitatea Furman din Carolina de Sud, care au analizat răspunsurile a 176 de copii care trăiesc în sud-estul țării.
41% dintre respondenți nu sunt în măsură să identifice corect originea bacon-ului. Și, în mod ciudat, 46% dintre tinerii americani spun despre cartofii prăjiți că provin de la un animal.
Psihologii responsabili de studiu au identificat cele două cauze ale problemei. În primul rând, intră în joc paradoxul cărnii. Este o contradicție frecvent întâlnită: pe de o parte, unui individ îi place să mănânce carne, dar, pe de altă parte, nu îi place ideea că animalele sunt sacrificate.
O altă problemă: potrivit oamenilor de știință, părinții sunt reticenți să-și învețe copiii de unde provin produsele din carne.
Standardizarea alimentelor care respectă mediul înconjurator
Deși cifrele sună alarmant, ele conțin și vești bune. „Copiii nu văd animalele ca surse adecvate de hrană”, notează echipa de cercetare. Majoritatea copiilor de 6-7 ani consideră că „nu e în regulă să mănânce” pui, vaci și porci.
Veganii ar spune probabil că ceea ce copiii văd ca fiind inacceptabil este o veste bună pentru mediu. Conceptele alimentare pentru copii ar putea ajuta la standardizarea alimentelor mai ecologice. „Copilăria poate reprezenta, prin urmare, o oportunitate unică în timpul căreia este posibil să se stabilească stiluri de viață care să ajute la atenuarea schimbărilor climatice”, scriu cercetătorii.
Oamenii de știință precizează totuși că eșantionul studiului lor a fost limitat și că zona geografică este prea specifică.
Sursa: Slate