Persoanele vaccinate răspândesc varianta Delta în aceeași măsură cu cele nevaccinate, arată un studiu britanic
Persoanele vaccinate împotriva Covid-19 pot transmite varianta Delta a coronavirusului celor cu care locuiesc în aceeași măsură cu cele care nu au fost vaccinate, potrivit unui nou studiu. Cercetarea realizată pe parcursul unui an pe 621 de britanici cu forme ușoare de Covid-19 arată că încărcătura virală maximă a fost similară, indiferent de statutul de vaccinare, conform unui articol publicat joi în jurnalul medical The Lancet Infectious Diseases.
Analiza demonstrează și că 25% dintre persoanele de contact vaccinate din gospodărie au contractat virusul de la un caz primar, în timp ce 38% dintre cei nevaccinați s-au infectat.
Rezultatele explică într-o anumită măsură de ce varianta Delta este atât de transmisibilă, chiar și în țările cu rate mari de vaccinare și de ce nevaccinații nu pot considera că sunt protejați pentru că ceilalți s-au vaccinat.
Cei vaccinați au învins virusul mai repede și au dezvoltat forme mai ușoare ale bolii, în timp ce nevaccinații au fost mai susceptibili de a suferi de forme severe și de a fi spitalizați.
„Descoperirile noastre arată că vaccinarea nu este suficientă pentru a preveni infectarea cu varianta Delta și răspândirea ei în mediul familial”, spune Ajit Lalvani, profesor de boli infecțioase la Imperial College London și coordonator al studiului.
Eficiență mai mare pentru varianta Alpha
S-a descoperit că vaccinarea reduce transmiterea în cadrul familial a variantei Alfa – descoperită pentru prima dată în Marea Britanie la sfârșitul anului 2020 – cu aproximativ 40 – 50%, iar persoanele vaccinate care s-au infectat au avut o încărcătură virală mai mică în tractul respirator decât cei care nu au fost vaccinați. Totuși, varianta Delta este tulpina dominantă la nivel global în ultima perioadă.
Cercetările au arătat, de asemenea, că gradul de imunizare după vaccinarea completă scade după doar trei luni. Autorii spun că nu există suficiente date pentru a oferi recomandări legate de o schimbare a politicii de rapel din Marea Britanie, unde trei doze sunt în prezent oferite persoanelor mai în vârstă și celor vulnerabile.
Perioada de șase luni între a doua și a treia doză a fost aleasă arbitrar, ca urmare a datelor preliminare oferite de Israel cu privire la eficacitatea dozelor suplimentare, dar nu există niciun motiv să credem că ar fi mai puțin eficiente dacă sunt administrate mai devreme, spune Neil Ferguson, epidemiolog la Imperial College din Londra și cercetător implicat în studiul menționat.
Programul de rapel ar putea ajuta la stoparea virusului, deoarece dozele suplimentare sau infectările repetate tind să conducă la o memorie imunologică mai bună, spune Lalvani. Sunt necesare mai multe date pentru a confirma acest lucru, subliniază el.
Sursa: Bloomberg
Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook