Persoanele vaccinate anti-Covid contribuie mai mult la transmiterea virusului decât cele nevaccinate. Cum se explică
În mod clar, coronavirusul nu și-a încheiat parcursul. În ultimele săptămâni, experții au căutat să înțeleagă aparentele contradicții reliefate de cifrele alarmante ale momentului: conform ultimelor rapoarte epidemiologice din Belgia, tocmai în orasele în care rata de vaccinare este cea mai mare găsim și cele mai multe cazuri pozitive (până la 680 în provincia Anvers, în ultimele 14 zile). Flandra de Vest este regiunea cu incidența cea mai mare, deși aproximativ 80% din populație este vaccinată. Cum se explică?
Epidemiologul Marius Gilbert analizează situația confuză. „Pentru a înțelege mai bine contradicțiile aparente, trebuie să luăm în considerare diferența dintre ratele de contact dintre vaccinați și nevaccinați și diferitele forme de eficacitate a vaccinului”, spune el. „Cei vaccinați contribuie mai mult la transmitere decât cei nevaccinați. Înseamnă asta că vaccinurile sunt inutile? Nu trebuie să tragem concluzii pripite.”
Amintiți-vă elementele fundamentale: vaccinarea rămâne extrem de eficientă împotriva formelor severe ale bolii. Cifrele confirmă acest lucru: internările sunt mult mai frecvente în rândul celor nevaccinați. Dar acum este un fapt dovedit, protecția oferită de vaccinuri scade în timp, de unde nevoia urgentă de administrare a unei doze suplimentare pentru cei vulnerabili.
„Eficacitatea vaccinului (VE) împotriva infectării (a fi purtător) este cea care scade cel mai rapid, urmată de VE împotriva riscului de infectare simptomatică (a fi bolnav), urmată de VE împotriva riscului de spitalizare”, subliniază expertul ULB.
Marius Gilbert amintește și o altă observație bazată pe sondajele Universității din Hasselt: cei vaccinați au, în medie, de două ori mai multe contacte decât cei nevaccinați. Acest lucru contribuie inevitabil la răspândirea virusului, atât timp cât vaccinul nu previne complet transmiterea.
Odată cu pierderea eficacității vaccinurilor în timp, cuplată cu temperaturile de iarnă care ne forțează să stăm mai mult la interior, vine momentul în care riscul crescut nu mai este controlat de vaccinare. Și cele mai vaccinate comunități devin cele în care transmiterea crește vertiginos.
Transmitere oarbă
Dar de ce rămâne incidența mai mică la cei vaccinați decât la cei nevaccinați? Epidemiologul oferă și aici o explicație – deoarece suntem testați în principal atunci când prezentăm simptome, iar riscul de a dezvolta o formă simptomatică este redus prin vaccinare.
Deci există o transmisie oarbă, care nu poate fi detectată. Delta (cu 60% mai contagioasă decât versiunea anterioară, Alfa) circulă activ, dovadă fiind cifrele oficiale: peste 16.000 de noi contaminări pe zi – cu un record absolut de 23.621 de cazuri pozitive – lucru ce poate fi explicat parțial prin faptul că se efectuează de două ori mai multe teste ca în trecut (mai mult de 100.000 de teste pe zi).
Creșterea constantă a numărului de pacienți Covid aflați la terapie intensivă se apropie din nou de limita de supraaglomerare a spitalelor (686 de paturi ocupate în prezent. Conform proiecțiilor, pragul critic de 1.000 de paturi ar putea fi atins în 16 zile).
Putem acționa în două moduri, spune Gilbert: „Pe de o parte, prin reducerea numărului de contacte potențial infecțioase (gesturi de prevenție, măști, ventilație, măsuri), pe de altă parte, prin restabilirea eficienței vaccinului prin administrarea dozei suplimentare.”
Sursa: Le Soir
Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook