Persoanele care suferă de demență sunt de două ori mai predispuse să contracteze SARS-Cov-2
Persoanele cu demență au un risc mai mare de a contracta coronavirusul și sunt mult mai susceptibile de a fi spitalizate și de a muri din cauza Covid-19, arată un nou studiu realizat pe baza a milioane de dosare medicale din Statele Unite. Riscul nu poate fi explicat în totalitate prin caracteristicile comune persoanelor cu demență: bătrânețe, comorbidități precum obezitate, astm, diabet și boli cardiovasculare. Cercetătorii au adaptat datele pentru a elimina acești factori – astfel au constatat că americanii cu demență sunt de două ori mai predispuși de a fi contaminați cu Covid-19.
„Putem sugera că demența te face mai vulnerabil”, spune dr. Kristine Yaffe, profesor de neurologie și psihiatrie la Universitatea din California, San Francisco, care nu a fost implicat în studiu.
Persoanele de culoare care suferă de demență prezintă un risc de trei ori mare decât persoanele albe care suferă de acceași să se infecteze cu SARS-Cov-2, o constatare despre care experții au spus că cel mai probabil reflectă faptul că persoanele de culoare au fost în general disproporționat afectate în timpul pandemiei.
Studiul subliniază necesitatea de a proteja pacienții cu demență, în special pe cei de culoare, scriu autorii.
„Unul dintre lucrurile care reies din această situație Covid este că ar trebui să subliniem disparitățile”, spune Maria Carrillo, șef al Asociației Alzheimer.
Studiul a fost condus de cercetători de la Universitatea Case Western Reserve, care au analizat înregistrările electronice de sănătate a 61,9 milioane persoane cu vârsta de 18 ani și peste din Statele Unite, în perioada 1 februarie – 21 august 2020. Datele, colectate de IBM Watson Health Explorys, au venit de la 360 de spitale și 317.000 de furnizori de servicii medicale din toate cele 50 de state și corespund unei cincimi din populația americană, spun autorii.
„Ne-am gândit: ‘Avem date, putem doar testa această ipoteză’, spune Rong Xu, profesor de informatică biomedicală la Case Western și autor principal al studiului.
Când cercetătorii au adaptat datele în funcție de factorii demografici generali – vârstă, sex și rasă – au descoperit că persoanele cu demență aveau un risc de trei ori mai mare de a se infecta cu Covid-19. Când s-au adaptat pentru factorii de risc specifici Covid, cum ar fi rezidența la azil și condițiile fizice, decalajul s-a micsorat oarecum, dar persoanele cu demență erau încă de două ori mai susceptibile de a se infecta.
Sursa: New York Times
Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook