Pare o glumă greu de gustat, dar un nou studiu sugerează că modul în care reacționează oamenii la gustul amar se corelează cu severitatea formei de Covid pe care ar putea s-o dezvolte. Este o perspectivă interesantă, deoarece în ultimele 16 luni a devenit clar că oamenii nu răspund în același mod la SARS-CoV-2. A fost până acum imposibil să se determine dacă cineva va prezenta simptome ușoare sau va dezvolta forme grave ale bolii. Imaginează-ți că un simplu test gustativ ar putea indica probabilitatea de a dezvolta o formă severă a bolii.
Henry Barham, rinolog la Centrul Medical General Baton Rouge, din Louisiana, a publicat în revista medicală JAMA Network Open un studiu care analizează aproape 2.000 de pacienți și a constatat că „supertasterii” – persoane care sunt excesiv de sensibile la gustul compușilor amari – au fost mai puțin predispuși să fie infectați cu SARS-Cov-2.
Dacă asocierea este adevărată, rezultă că persoanele care nu consideră broccoli ca fiind prea amar prezintă un risc mai mare de a dezvolta o formă severă de Covid.
„Este un studiu foarte interesant, care sugerează că receptorii de pe limbă care ne permit să simțim gustul amar sunt, de asemenea, legați de vulnerabilitatea noastră la infecții respiratorii precum Covid-19”, spune David Aronoff, directorul diviziei de boli infecțioase de la Universitatea Vanderbilt Medical Center, din Nashville, Tennessee, care nu a fost implicat în această cercetare. Este surprinzător faptul că receptorii gustativi pot fi implicați și în imunitate, spune el.
„Supertasterii” au super puteri?
În anii 1990, la Universitatea Yale, psihologul Linda Bartoshuk a fost pionier în studiul variațiilor genetice ale percepției gustului. Ea a inventat termenul „supertaster” pentru a-i descrie pe cei sensibili la aromele amare (25% din populație). Alți 25% dintre oameni sunt „nontasteri”, care abia detectează aromele amare, iar restul de 50% sunt doar „tasters – cei care înregistrează amărăciunea, dar nu în măsura în care devine dezagreabilă.
Supertasterii sunt mai sensibili la aromele amare, deoarece au până la patru ori mai multe papile gustative pe limbă. Compușii amari din anumite alimente și băuturi sunt recunoscuți de receptorii de gust de tip 2, care sunt produși de o familie de gene numite T2R. Gena T2R38 este printre cele mai bine studiate dintre acestea. Variațiile în structura proteinei T2R38 pe care gena le codifică se corelează cu toleranța unei persoane la compușii amari – cum ar fi feniltiocarbamida și propiltiouracilul – care sunt abundente în multe legume, inclusiv în broccoli, varză și varză de Bruxelles.
Nu este prima dată când un « supertaster » este legat de o afecțiune medicală. Supertasterii au o probabilitate mai mare de a avea polipi în colon, un factor de risc pentru cancer, asociat cu aportul mai mic de legume amare.
Dar supertasterii pot avea și avantaje fiziologice. Proteinele T2R38 se găsesc în alte locuri decât limba. Aceste zone „extraorale” includ celulele epiteliale care acoperă nasul și căile respiratorii superioare, unde răspund la agenții patogeni invadatori.
Studii recente
Echipa lui Barham a studiat 1.935 de adulți, dintre care 266 au dat rezultate pozitive pentru SARS-CoV-2. Nontasterii (cei care nu percep gustul amar) au fost semnificativ mai predispuși decât « tasterii » și « supertasterii » de a fi spitalizați și de a suferi simptome pentru o perioadă mai lungă de timp. 86% dintre cei cu Covid-19 sever care necesitau spitalizare erau “nontasteri”. Mai puțin de 6 % din « supertasteri » au dat rezultate pozitive pentru SARS-CoV-2.
Barham speculează, de asemenea, că posibila conexiune între T2R și Covid-19 ar putea fi legată de motivul pentru care copiii sunt, în general, mai puțin sensibili. Numărul receptorilor de gust scade odată cu vârsta, ceea ce explică de ce populația vârstnică pare să se descurce mai rău, spune Barham. În schimb, majoritatea copiilor, care au mai multe T2R, suferă de simptome sau boli mai puțin severe atunci când sunt infectați cu SARS-CoV-2. „Cei 25% dintre copiii care nu sunt « tasteri » prezintă puține sau niciunul dintre aceste T2R, rezultând simptome potențial mai severe”.
Potrivit lui Aronoff, studiul este limitat. Numărul relativ mic de adulți examinați se afla într-un interval de vârstă destul de restrâns, deci nu se știe dacă această corelație între preferințele de gust și severitatea Covid-19 există la copii sau vârstnici.
Sursa: National Geographic