Dacă Paul McCartney ar fi cunoscut actuala controversă care vizează strada Penny Lane, ar mai fi compus celebra piesă în care își spune amintirile din copilăria petrecută în Liverpool? Ar fi spus în același mod povestea frizerului care colecționează fotografiile tuturor celor pe care i-a cunoscut? Și a bancherului care nu își pune niciodată o pelerină de ploaie sau a pompierului care își petrece timpul curățându-și camionul?
„Penny Lane îmi rămâne întipărită în urechi și ochi / Acolo sub cerul albastru al suburbiilor / Mă așez și fac un pas în spate”, spuneau versurile celebrei melodii de pe albumul Magical Mistery Tour. Poate că de un pas în spate au nevoie și cei care vor să redenumească această stradă din sudul Liverpool-ului. Ei sustin că numele ar fi legat de James Penny, proprietarul unei nave care transporta sclavi în secolul al XVIII-lea.
Patru indicatoare stradale au fost acoperite cu vopsea și s-a scris cuvântul „rasist” pe peretele de deasupra unuia dintre ele. Au fost curățate vineri. Aceste gesturi apar într-un moment în care mișcarea de protest împotriva moștenirii coloniale ia amploare în Marea Britanie, ca urmare a indignării mondiale cauzate de moartea lui George Floyd, ucis de un ofițer de poliție alb din Statele Unite.
Controversa a făcut furori în ultimele zile în Liverpool, însă, potrivit primarului Joe Anderson, nu există dovezi că strada a fost numită astfel pentru a face referire la comerciantul de sclavi James Penny. Potrivit unui purtător de cuvânt al Muzeului Sclavagismului Internațional din Liverpool, dezbaterea există, „dar dovezile nu sunt deloc concludente”.
Un ales local, Richard Hemp, a spus că numele proprietarului de sclavi se scria Penney și că această stradă a existat „cu peste 500 de ani înainte de Penney, înainte de sclavie”. Potrivit acestuia, „nu are nicio legătură.”.
Prin urmare, primarul din Liverpool refuză categoric să schimbe numele străzii Penny Lane. Joe Anderson a declarat pentru Daily Mail că nu există „nicio dovadă” care să susțină afirmația că Penny Lane, faimoasă datorită celor de la Beatles, a fost legată de James Penny, acest comerciant care și-a dobândit averea prin comertul de sclavi.