O fotografie distribuită pe Facebook la începutul lunii octombrie pretinde să arate „probabilitatea de supraviețuire a unei persoane care suferă de Covid-19”. Acesta indică faptul că persoanele infectate, cu vârste cuprinse între 0 și 19 ani, de exemplu, ar avea șanse de 99,997% de a supraviețui virusului, față de 94,6% pentru pacienții cu vârsta de 70 de ani și peste. Publicația se bazează pe comunicările agenției americane de sănătate Centers for Disease Control (CDC).
Postarea, menită să fie liniștitoare, este însoțită de întrebarea: „De ce să transmiți în continuare această teamă?”. În comentarii, mai mulți utilizatori de Internet folosesc aceste cifre pentru a critica măsurile de sănătate, pe care le consideră disproporționate față de riscul asociat infectării.
De unde vin aceste cifre?
Aceste cifre sunt de fapt extrase dintr-un document de planificare, publicat în luna mai de către Centers for Disease Control (CDC) și actualizat pe 10 septembrie. Acesta include o serie de estimări privind evoluția epidemiei, destinate să ajute autoritățile din domeniul sănătății din SUA în luarea deciziilor.
Documentul dezvăluie cinci scenarii pentru evoluția epidemiei în Statele Unite. Cifrele transmise în această postare de Facebook se bazează pe un al cincilea scenariu, prezentat ca „cea mai favorabilă estimare”.
Datele arată ratele mortalității pe grupe de vârstă, adică „numărul de persoane care mor din cauza bolii în rândul tuturor persoanelor infectate (simptomatice și asimptomatice)”, spune CDC. Această rată este, de exemplu, 0,054 (sau 5,4%) pentru persoanele în vârstă de 70 de ani și peste. Prin urmare, mesajul publicat de rețelele sociale, plecând de la această cifră, calculează rată de supraviețuire după cum urmează: 100 – 5,4 = 94,6%.
Estimări, nu previziuni
Dar CDC clarifică faptul că aceste cifre sunt doar „estimări” ale unor scenarii posibile și nu „previziuni ale impactului așteptat”.
Aceste estimări sunt, de asemenea, variabile în funcție de teritoriu și de politicile de sănătate publică implementate.
Mai mult, aceste rate de mortalitate ale cazurilor sunt medii, amintesc epidemiologii intervievați. Acestea nu iau în considerare istoricul medical al fiecărei persoane, care ar putea crește semnificativ riscul de deces. După 70 de ani, cifrele CDC nu fac nicio distincție pe grupe de vârstă. „Ar trebui să precizeze că riscurile cresc considerabil după vârsta de 85 de ani și chiar mai mult după vârsta de 90 de ani, cu o mortalitate care poate ajunge chiar la 25%, în funcție de zonă”, explică Pascal Crépey, epidemiolog și profesor-cercetător la Școala de Studii Avansate și Sănătate Publică din Rennes.
În cele din urmă, documentul CDC nu include numărul persoanelor aflate la terapie intensivă sau a celor care au supraviețuit Covid-19, dar au sechele.
O chestiune de interpretare
„Ați călători cu avionul dacă vi s-ar spune că sunt șanse de 5,4% să se prăbușească?”, întreabă Nicole Garnier.
Dacă probabilitatea de a muri din cauza virusului poate părea relativ scăzută, având în vedere cifrele din publicație (care arată „paharul pe jumătate plin”), aceasta rămâne totuși mare, amintesc epidemiologii. „O rată de supraviețuire de 94,6% în rândul celor peste 70 de ani este mare”, subliniază Nicole Garnier, profesor asociat de matematică. „Ați călători cu avionul dacă vi s-ar spune că are șanse de 5,4% să se prăbușească?”.
Estimări înșelătoare, datorită măsurilor de control
Estimările CDC sunt înșelătoare, potrivit Marisa Peyre, epidemiolog la CIRAD, deoarece „se bazează pe situații în care controlăm boala: pe măsură ce limităm răspândirea virusului, limităm rata infectărilor și deci mortalitatea”. Tocmai măsurile de sănătate (mască, distanțare fizică etc.) puse în aplicare au făcut posibilă încetinirea epidemiei.
„Dacă sistemele de sănătate devin saturate, rata mortalității va fi mult mai mare”, subliniază Pascal Crépey.
Mesajul conform căruia nu are rost să controlăm o boală care nu este foarte gravă este periculos dacă este urmat, deoarece face ca boala să fie și mai fatală”, avertizează el. Într-adevăr, aceste cifre ar trebui comparate cu capacitățile de sprijin ale spitalelor. „În cazul în care sistemele de sănătate devin saturate, rata mortalității va fi mult mai mare și va fi necesar să adăugăm decesele pacienților care nu au putut fi îngrijiți, deoarece pacienții cu Covid-19 au ocupat paturile”, continuă epidemiologul.
În plus, doar pentru că o boală este relativ non-fatală nu înseamnă că nu este o problemă, insistă Marisa Peyre. „Prin comparație, Covid-19 a ucis deja mai mulți oameni decât malaria, una dintre bolile care ucid cel mai mult în lume, asta în timp ce suntem într-o situație de control la nivel global”, avertizează epidemiologul. Până acum, pandemia a provocat aproape 1,1 milioane de decese în întreaga lume.
Sursa: Le Monde