Paul Cordoș transformă sârmă în obiecte de artă: “Formele pe care le modelez sunt ca un Tweet”
de Irina Ursu
Te-ai gândit vreodată cum un fir de sârmă devine o adevărată opera de artă? Paul Cordoș, un tânăr artist din Cluj pune creativitatea și pasiunea la un loc și face ca orice fir de sârmă să prindă viață în mâinile lui. A plecat la Paris pentru a studia operele celor mai buni artiști stradali, iar până acum a făcut peste 20.000 de obiecte din sârmă care au ajuns în toată lumea.
Paul Cordoș: În Paris pe Rue Saint- Honoré l-am descoperit pe Alexander Calder, lucrările lui mi-au marcat viața, pentru ele am plecat la Paris, formele modelate de el îmi erau deja cunoscute dar nu am avut șansa să le admir în realitate. Și Brâncuși mă inspiră, mi-au trebuit câțiva ani să am curajul să modelez câteva fire de sârmă după lucrările lui, apoi desenele lui Picasso și Matisse, am studiat mult liniile lor, încă se regăsesc în unele obiecte pe care le modelez. Formele pe care le modelez sunt ca un Tweet, le privești pentru câteva secunde și înțelegi esența.
Pasiunea lui pentru obiectele de sârmă i-a adus o colaborare cu Horațiu Mălăele, pe care Paul, care a visat să devină la un moment dat actor, îl consideră drept model.
Paul Cordoș: Arta și vinul se leagă, am avut șansă să colaborez cu Crama GRAMMA și două etichete erau desenate de Horațiu, desene aparent simple, dar foarte greu de modelat din fir continuu. În urmă cu 4 ani îi trimisesem un mail cu lucrările care m-au impresionat, așa a început experiență noastră. Acum pregătesc un eveniment la galeria Horațiu Mălăele din București, o surpriză plăcută pentru prietenii care mă urmăresc.
Paul a creat protrete celebre precum cel al lui Freud sau Mihai Eminescu. A făcut și o colecție specială, intitulată “Legends”, cu figuri marcante din lumea filmului.
Paul Cordoș: Legends este proiectia egoului, ne dorim apreciere, vrem să lăsăm ceva în urma noastră și câțiva ajung Legends, de aici am pornit, am transpus în sârmă pasiunea pe care o am pentru filmele clasice. Să modelez din fir continuu și fără ghidaj (doar să te uiți la ecranul mobilului) un Hitchcock, Tarantino sau Woody Allen, este extrem de greu.
Obiectele de artă făcute din sârmă modelată au ajuns până acum în țări precum Austria, Elveția, Olanda, Luxemburg, Monaco, Italia, Germania, Belgia, Franța, Regatul Unit, S.U.A. și Japonia. Paul a făcut și show-uri de modelat sârmă live în Cipru sau în Franța, iar de 6 ani face esta și la Târgul de Crăciun din Viena.
Paul Cordoș: Publicul meu este în România, aici am parte de aprecieri și mă bucur de cel mai mare sprijin, de la local la național, azi pot să mă laud că am invadat țara cu obiecte din sârmă. Sigur că în alte țări din Europa, S.U.A. și Asia, acest mod de exprimare artistică are o istorie și bineînțeles că este mai apreciată, dar acasă știu că am reușit, o mare bucurie pentru mine.
Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook