Paris Match: Prințul din Liechtenstein l-a sacrificat pe Arthur, cel mai mare urs din România
Arthur, „cel mai mare” urs brun din România, a fost împușcat de prințul Emmanuel de Liechtenstein la o partida de vânatoare, au declarat miercuri două ONG-uri. Garda de mediu a deschis o anchetă.
„Arthur avea 17 ani și era cel mai mare urs observat în România și probabil în Uniunea Europeană”, a spus Gabriel Păun, de la asociația Agent Green, referindu-se la mărturia unui pădurar din regiunea Covasna.
O derogare incomodă
Deși vânătoarea de urși este interzisă în România, prințul Emmanuel obținuse o scutire. Originar din Austria, unde familia sa deține un castel, el a venit să omoare o femelă urs suspectată că a atacat mai multe ferme anul trecut, potrivit organizației pentru drepturile animalelor VGT din Austria.
Prințul a ucis în martie „un mascul care locuia în inima pădurii și nu se apropiase niciodată de locuințele din jur”, spune Păun, care prezintă un document emis de o asociație locală de vânători pe numele „Emanuel Prinz von und zu Liechtenstein”.
„Știam că trebuie să fie uciă o usoaică, dar am găsit un mascul”
Măsurătorile ursului – 593 puncte dintr-un maxim de 600, „un record”. „Este evident că prințul nu a venit să rezolve o problemă care îi afectează pe săteni, ci să omoare un urs și să ia cel mai mare trofeu pe care să-l atârne de perete”, a spus activistul.
„Știam că un urs urma să fie ucis, dar am găsit un mascul”, de unde decizia de a efectua verificări, a declarat pentru AFP șeful Gărzii de Mediu Octavian Bercean, suspectând o acțiune de „braconaj”.
Casa Princiară din Liechtenstein a refuzat să comenteze „o chestiune privată și personală, al cărei context nu îl cunoaște”, subliniind totodată atașamentul său față de „respectul pentru natură”.
România găzduiește aproximativ 6.000 de urși bruni, cea mai mare populație de din Europa și a înregistrat o creștere a conflictelor în ultimii ani din cauza prezenței lor, care este considerată invazivă.
În timp ce o parte a populației și a aleșilor solicită ridicarea interdicției de vânătoare, apărătorii mediului pledează pentru punerea în aplicare a măsurilor de îmbunătățire a coabitării dintre oameni și animale în zonele rurale.
Sursa: Paris Match
Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook