Franța: După două săptămâni de la începutul anului școlar, coronavirusul tensionează relațiile dintre școală și familii. Domeniul principal de îngrijorare este gestionarea simptomelor și a cazurilor suspectate la copii.
Părinții evită cu orice preț situația în care copilul este trimis acasă și, prin urmare, izolat. „Este o angoasă, mărturisește un părinte. Le spunem „nu-ți sufla nasul la școală și mai ales să nu tușești”. Și nu este ușor să obții o programare la medic, nu este ușor să ai grijă de copiii tăi când lucrezi.”.
Declarație pe proprie răspundere a părinților
Faptul că îi curge nasul nu este unul dintre simptomele care justifică izolarea unui elev, conform protocolului ministerial. Dar interpretările pot fi diferite de la o școală la alta. Subiectul a devenit chiar sensibil în unele familii. Avem părinți care trebuie să meargă la muncă și care merg atât de departe încât să ascundă patologia copilului oferindu-le paracetamol înainte de a pleca la școală dimineața.
„Am avut acest caz. A existat un copil care avea dureri în gât. L-am întrebat și mi-a explicat foarte natural că este puțin bolnav, dar mama i-a dat medicamente dimineață.”.
Unele școli au cerut certificate medicale în ultimele zile pentru a primi copiii în clasă, iar acest lucru are impact în cabinetele medicilor. Medicii sunt depășiți de cererile de certificate medicale pentru a permite copiilor să se întoarcă la școală după o febră sau o răceală.
«Suntem foarte solicitați de către părinții care ne spun că trebuie să procure certificate medicale pentru creșe și școli, care să ateste că cel mic, care este răcit sau are febră, nu este bolnav de Covid.»
„Ar trebui să facem un test Covid pentru a ne asigura că nu este cazul, explică medicul pediatru. Și, în practică, nu testăm toți copiii care au o simplă răceală”. Medicii încearcă să-i facă pe părinți să înțeleagă că este necesar „să-și păstreze calmul”. „Dacă este o simplă răceală, nu este nevoie de consult. Iar dacă are febră, trebuie să fie consultat după 48 de ore. Evident, nu vorbesc despre copii fragili, cu boli cronice sau simptome care îi îngrijorează pe părinți, cum ar fi dificultăți de respirație.”.
În alte țări, recomandări contrare
În Ottawa, capitala Canadei, șeful departamentului de sănătate publică le cere părinților să nu-și aducă copilul la școală dacă îi curge nasul. „Trebuie să luăm toate măsurile de precauție necesare pentru a menține Covid-19 departe de școlile noastre și asta înseamnă că da, dacă îi curge copilului nasul, rămâne acasă”.
Aceeași atitudine preventivă și în rândul experților americani intervievați de New York Times. Eva Cheung, cardiolog pediatru: „Simptomele în cazul cărora copiii rămân acasă includ tuse, strănut, vărsături, diaree, dureri abdominale, febră sau atunci când le curge nasul.”.
În Scoția, însă, Jason Leitch, ministrul Sănătății, s-a adresat tuturor părinților pentru a-i liniști. Într-o scrisoare distribuită școlilor, el asigură că și atunci când există simptome de răceăla, copiii pot merge la școală.
„Recomandăm testarea doar în cazul copiilor cu tuse puternică, febră, lipsa gustului sau mirosului.”.
Sursa: France Info