Un studiu realizat de Institutul Pasteur din Paris a măsurat riscul suplimentar de a fi infectat acasă, în cazul familiilor care au elevi de gimnaziu sau de liceu. La fel și în cazul în care un copil mic este îngrijit de o bonă. Dacă ești părinte al unui elev de gimnaziu sau liceu, ai un risc cu 30% mai mare de a te infecta. Datele au fost obținute în cadrul studiului Comcor al Institutul Pasteur din Paris, publicat la începutul lunii martie.
„Într-o familie, a avea un copil la școală reprezintă un risc crescut de infectare pentru adulți, în special pentru cei a căror copii sunt îngrijiți de o bonă (+ 39%) și pentru cei cu copii în clasele 5-8 (+ 27%) și liceu (+ 29%) „, afirmă autorii studiului.
Pe de altă parte, „a avea un copil în școala primară nu crește substanțial riscul de infecțiare pentru adulții care locuiesc în aceeași gospodărie. Cu toate acestea, din ianuarie a existat o creștere a infectărilor la domiciliu, în cazul adulților care locuiesc copii cu vârsta sub 11 ani”, arată studiul.
Program decalat și în scolile primare
„Școala nu este un amplificator al epidemiei”, notează Arnaud Fontanet, membru al consiliului științific din Franta, ci un indicator al circulației virusului în comunitate”. Potrivit acestuia, „decalarea claselor de liceu pe grupuri merge în direcția corectă, dar este necesar să ne gândim la aceeași strategie și pentru scolile gimnaziale”.
Progresia continuă a variantei britanice induce o contagiozitate mai mare și o creștere a contaminărilor. Epidemiologul Arnaud Fontanet subliniază importanța testării: „Trebuie să fim stricți în ceea ce privește măsurile sanitare, în special în timpul meselor, să evităm adunările și să intensificam testele”. El ia Austria drept exemplu, unde elevii fac două autoteste pe săptămână.
Franta este una dintre puținele țări în care școlile au rămas deschise fără întrerupere, din mai 2020.