„Ce zi e azi?”
A devenit parcă un laitmotiv al pandemiei, o reflecție a modului cum zilele se contopesc una în alta și cum, în ultima vreme, începem să uităm și cele mai simple detalii.
Ceasurile noastre interne s-au oprit. Marți e și joi și miercuri și duminică. Nu mai există zile lucrătoare și weekenduri. Există doar ieri, azi și mâine.
Și, odată cu dezorientarea, pare că ne e din ce în ce mai greu să ne concentrăm, să rezolvăm probleme de lungă durată, creierul parcă a pus frână.
Dacă și tu ai senzația că în loc de creier ai marmeladă, ei bine, nu ești singurul. Experții spun că totul are de-a face cu modul în care pandemia ne afectează capacitățile cognitive – abilitățile de a gândi limpede, de a învăța și de a memora.
„E un amestec între schimbările din jurul nostru, pierderea reperelor sociale și creșterea stresului”, spune Elissa Epel, profesor de psihiatrie la University of California din San Francisco. „Și în plus, mulți dintre noi au probleme cu calitatea somnului.”.
Iată ce se întâmplă și ce poți face.
Obiceiurile de zi cu zi au dispărut
La fel cum corpul nostru depinde de repere ambientale pentru a-și regla ritmul circadian, cum ar fi lumina soarelui, există și repere psihice și sociale. Aceste repere includ obiceiuri de zi cu zi, ca dusul și întorsul de la serviciu, orele de masă, care ne ajută să ținem socoteala zilelor.
Pentru cei izolați la domiciliu, aceste obiceiuri au dispărut. Zilele și-au pierdut structura obișnuită iar delimitările s-au estompat.
„Am pierdut toate obiceiurile unei săptămâni obișnuite, inclusiv faptul că weekendul marchează limita de separare între săptămâni și ceva ce aștepți cu nerăbdare”, spune Elissa Epel. „Acum, weekendul e la fel cu oricare zi a săptămânii.”
Din cauza faptului că, pentru mulți, locul de muncă e acasă, unii vor lucra peste program și chiar în weekenduri. Nu mai există happy hours, concerte sau evenimente sportive care altădată separau zilele de lucru de weekenduri, iar zilele parcă se târăsc.
Pierderea reperelor face ca o parte mai mare din energia mentală să fie orientată către determinarea reperelor temporale.
„Când aveam obiceiurile noastre zilnice, nu ne prea gândeam la lucrurile astea”, spune Lynn Bufka, de la American Psychological Association. „Așa că, desi mersul la și de la serviciu poate fi obositor, nu exista un al doilea dialog în mintea nostră, încercând să ne dăm seama ce s-a întâmplat în ziua respectivă.”.
Chiar și pentru cei care merg la serviciu, obiceiurile s-au schimbat. Iar lucruri ca păstrarea distanțării sociale, purtarea măștii sau evitarea atingerii suprafețelor sunt un stres suplimentar. Toate astea pot contribui la senzația de dezorientare temporală.
Am devenit multifuncționali
Un alt motiv pentru care pierdem socoteala zilelor? Suntem mult mai multifuncționali. Mulți dintre noi jonglează cu responsabilități multiple, ca învățarea acasă pentru cei mici sau grija pentru membrii vârstnici ai familiei, toate în timp ce trebuie să lucrezi full-time sau, mai rău, în timp ce faci față stresului unei concedieri.
Pentru că toate acestea se petrec acum în același loc și chiar în același timp, ne vedem nevoiți să trecem de la o sarcină la alta mult mai des. La care se adaugă supra-stimularea cauzată de folosirea mai multor ecrane simultan sau consumul exagerat de știri. Toate astea sporesc încărcarea cognitivă și ne consumă mult mai mult din resursele mentale.
„Memoria noastră de lucru e o resursă limitată”, spune Elissa Epel. „Și poate fi afectată dacă ne angajăm în prea multe activități dintr-o dată.”
De asta e posibil să te trezești încercând să-ți aduci aminte informații elementare sau să faci lucruri pe care altădată le făceai mult mai rapid și mai eficient.
Aceste perturbări cauzează stres
Să nu reușești să-ți aduci aminte ce zi a săptămânii este, poate fi un simptom de stres.
Pandemia a devenit o sursă de stres cronic, pentru că durează de săptămâni, ba chiar luni de zile, pentru unii.
Un alt efect al stresului? Înrăutățirea calității somnului.
Insomnia poate afecta capacitățile cognitive, poate crea probleme de atenție și concentrare și poate duce la pierderi de memorie recentă.
Dar, în cele din urmă, timpul este relativ
Bun, ce putem face cu privire la toate astea?
Psihologii și psihiatrii recomandă menținerea unei structuri cât de mult posibil. Trezirea și culcarea la aceleași ore în fiecare zi poate fi o strategie.
Sunt recomandate, de asemenea, pauze frecvente, exerciții fizice, mâncare sănătoasă și limitarea consumului de știri.
Și, dacă te face să te simți mai bine, nimeni nu mai știe de fapt ce zi e azi. Timpul e o iluzie.