de Alexandru Anghel
Pandemia distruge economia, dar reduce emisiile de dioxid de carbon la nivelurile din 2006.
O scădere de 17 % la nivel global am avut în aprilie, comparativ cu media zilnică de anul trecut, dar să nu ne mințim că va dura acest trend. Vedem deja cum orașul s-a umplut din nou de mașini, parcă e mai rău ca niciodată. Aseară, de exemplu, m-am „bucurat” și de superbul miros venit peste sectorul 1 de la minunata groapă de gunoi Chiajna, miros de deșeuri arse. Mi-a lipsit foarte tare pe durata stării de urgență.
Scăderile mari au venit de la întreruperea producției, închiderea fabricilor, reducerea consumului de energie, dar și scăderea activității transportatorilor. Amprenta de carbon generată de aviație s-a micșorat și ea cu 60 de procente.
Oamenii de știință și specialiștii de mediu nu sunt foarte optimiști în legătură cu aceste rezultate. Scăderile mari se datorează guvernelor care au întrerupt temporar o parte din activitățile economice, dar și oamenilor care au rămas acasă pentru a reduce riscul răspândirii virusului. Dar acest lucru nu este suficient și este nevoie de anumite schimbări în comportamentul nostru, altfel poluarea va reveni.
Dacă statele nu vor lua măsuri pentru protejarea climei, emisiile nocive ar putea fi mai agresive și în cantități mai mari decât înainte de criză, așa cum s-a întâmplat și după criza economică din 2008. Asta ar putea duce la o problemă climatică mai mare decât cea la care ne așteptam înainte de apariția virusului.
Și, de reținut că în 14 ani, poluarea asta care duce la încălzirea globală a crescut mult, cu 17%.