O persoană infectată cu varianta Delta a coronavirusului poate transmite agentul patogen cu cu două zile înainte de apariția primelor simptome ale bolii. În cazul formelor anterioare ale SARS-Cov-2, contaminarea avea loc cu mai puțin de o zi înainte de debutul simptomatic al Covid-19.
Asta indică rezultatele unui studiu pre-publicat în revista Nature, care nu a fost încă validat de comunitatea științifică. Studiul reprezintă analiza datelor dobândite în urma testării a 101 persoane din provincia Guangdong, China, care au fost infectate cu varianta Delta în perioada mai – iunie a acestui an, precum și a datelor persoanelor care au intrat în contact cu bolnavii.
Pe baza observațiilor, o persoană infectată dă rezultate pozitive la 4 zile după infectare. Iar primele simptome apar, în medie, cu 1,8 zile mai târziu, sau 6,8 zile de la contaminarea cu virusul. Aceasta înseamnă că, dacă încărcătura virală este suficient de mare încât testul să fie pozitiv, persoana respectivă este contagioasă. Acest lucru se întâmplă cu aproape două zile înainte de primele simptome.
Varianta mai greu de oprit
Conform estimărilor legate de tulpinile anterioare ale virusului, erau necesare 5,5 zile după infectare pentru a fi testat pozitiv și 6,3 până la apariția simptomelor. Prin urmare, perioada de contagiozitate fără simptome era mai mică de o zi (0,8). Varianta Delta este astfel „mai greu de oprit”, spune Benjamin Cowling, epidemiolog la Universitatea din Hong Kong și coautor al studiului.
Un alt fenomen observat, persoanele infectate cu Delta au încărcături virale mai mari decât cele cu versiunea originală a coronavirusului. „Virusul se transmite mai repede și în cantități mai mari”, menționează Benjamin Cowling. Conform observațiilor, aproape trei sferturi (74%) dintre infectările cu varianta Delta apar în timp ce purtătorul este asimptomatic.
Un bolnav infectează alte 6,4 persoane
Cercetătorii au calculat numărul de reproducere de bază al variantei Delta – numărul mediu de persoane pe care le va infecta un pacient Covid: 6,4 persoane, comparativ cu 2-4 pentru versiunea originală a virusului. S-a observat că puține persoane complet vaccinate au fost infectate cu varianta Delta, dar anticorpii obținuți le-au redus încărcătura virală. O persoană vaccinată prezintă un risc cu 65% mai mic de a transmite virusul, comparativ cu un individ nevaccinat.
Observațiile, care încă nu sunt confirmate, pot explica parțial predominanța și viralitatea variantei Delta. Studiile par să arate că o modificare a unui aminoacid în proteina spike a virusului este responsabilă – Delta este cu 40% mai transmisibilă decât varianta Alpha (britanică).
Sursa: Le Matin