Pacienții Covid din India dezvoltă o complicație gravă numită „Ciuperca neagră”, fatală în majoritatea cazurilor
Medicii indieni lansează un avertisment privind riscul pacienților infectați cu SARS-Cov-2 de a contracta o boală fungică, adesea fatală, numită mucormicoză. Afecțiunea necesită excizia de rutină a țesutului afectat. În ultimele săptămâni, spitalele indiene au observat că numărul de cazuri crește dramatic. Este o nouă consecință a Covid-19, care nu fusese descrisă la începutul epidemiei. Fenomenul pare să afecteze în principal India: trei sferturi din cazurile descrise în literatura științifică provin din această țară.
Dr. Akshay Nair, chirurg oftalmolog care lucrează la trei spitale din Bombay, a declarat că a depistat 40 de pacienți cu mucormicoză doar în aprilie. Pentru 11 dintre aceștia a fost necesară îndepărtarea unui ochi atacat de ciupercă. Un alt spital din Bombay a raportat 24 de cazuri în ultimele două luni, în comparație cu o medie de șase cazuri pe an în populația generală, scrie BBC.
Povești similare au fost raportate în mai multe orașe din țară. De exemplu, Dr. Raghurah Hedge, chirurg oftalmolog din Bangalore, a văzut 19 cazuri în ultimele două săptămâni. „Unii erau atât de bolnavi încât nici măcar nu i-am putut opera”. Majoritatea sunt persoane cu diabet care au dezvoltat infecția la două până la trei săptămâni după ce au avut Covid.
O boală foarte rară, dar îngrozitoare
„Este o boală care exista și înainte de Covid-19, cu o frecvență extrem de rară în Europa, de ordinul unui caz la 1 milion de locuitori”, spune profesorul Guillaume Desoubeaux, șef al serviciului de micologie medicală de la Spitalul Universitar din Tours, Franta, care are de obicei doi până la trei pacienți pe an. „Dar, când apare, este o boală îngrozitoare: mortalitatea variază de la 30 la 100%, în funcție de organele afectate. Este extrem de grav”.
În majoritatea cazurilor, Mucorales – ciupercile responsabile de această infecție – nu prezintă o problemă. „Se găsesc peste tot, pe tot globul. Cu toții ne confruntăm zilnic cu ele și deja le-am inhalat”, explică Desoubeaux.
Pe de altă parte, pacienții fragili, cu boli subiacente, sunt vulnerabili. „Este vorba în principal pacienți cu hematologie, care fac chimioterapie sau pacienți cu transplant de măduvă osoasă, precum și pacienți diabetici”, explică prof. Lanternier, medic specializat în infecții fungice la spitalul Necker-Enfants Malades (AP-HP) și cercetător la Centrul Național de Referință pentru Micoze Invazive de la Institutul Pasteur din Paris. „Cineva care nu are factori de risc nu dezvoltă mucormicoză decât dacă a avut un accident care provoacă o rană profundă”.
O ciupercă prezentă peste tot
Ciuperca, care este prezentă în sol și aer, în special în locuri umede, murdare și slab ventilate, atacă cel mai adesea în zona capului (sinusurile, nasul, ochii, creierul) – este cel mai adesea cazul persoanelor cu diabet netratat – și a plămânilor . „O numim ‘ciupercă neagră’, deoarece țesuturile infectate devin negre”, spune Desoubeaux.
În doar câteva zile, ciuperca atacă țesuturile, provocând daune ireparabile. „Există trei medicamente, dar acestea provoacă o mulțime de efecte secundare, ceea ce uneori ne forțează să oprim tratamentul”, continuă medicul. „În toate cazurile este nevoie de tratament chirurgical pentru a elimina zona afectată, în scopul de a bloca extinderea infectării”.
Covid și diabet: o alăturare care favorizează instalarea ciupercii
Boala Covid-19 este responsabilă de creșterea numărului de cazuri de mucormicoză în India. „Se știe că infecțiile virale respiratorii pot favoriza infectările fungice”, indică profesorul Lanternier. Dacă se adaugă diabetul, sunt întrunite condiții deosebit de favorabile pentru instalarea ciupercii. „Diabetul provoacă hiperglicemie și acidifică sângele, ceea ce determină creșterea mucoasei”, explică specialistul. „Toți acești parametri pot pune bazele unei infecții fungice, trebuie să fim foarte vigilenti”.
Guvernul indian afirmă că nu există o „epidemie importantă” de mucormicoză și că fenomenul este monitorizat îndeaproape.
Sursa: Le Figaro
Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook