Pacient de 25 de ani, reinfectat cu Covid-19, dezvoltă o formă mai gravă a bolii. „Au fost două tulpini diferite”
„The Lancet” publică cazul unui american de 25 de ani a cărui a doua expunere la Sars-CoV-2 a fost mai severă decât prima. Acesta este cel puțin al cincisprezecelea caz de reinfectare în lume. Un subiect urmat îndeaproape de oamenii de știință.
Cazul provoacă teamă. Medicul american Mark Pandori a publicat marți în The Lancet cazul unui pacient din Nevada infectat de două ori cu SARS-CoV-2, dar cu o formă a bolii mai grava decât prima. În perioada 25 martie – 27 aprilie, tânărul de 25 de ani a avut simptome precum tuse, greață, dureri de cap și diaree. S-a vindecat și a avut un test PCR negativ pe 26 mai. Începând din 28 mai, se plânge de febră, dureri de cap și greață. Are nevoie de oxigen pe 5 iunie. Ambele infectări au fost confirmate prin testul PCR și au fost analizate secvențele genetice ale ambelor tulpini care l-au infectat. Concluzie: Decalajul genetic dintre cele două versiuni ale virusului este de așa natură încât cercetătorii presupun că e vorba despre o mutație majoră.
Primul caz de reinfectare cu două tulpini diferite de Sars-CoV-2 a fost descris la Hong Kong la sfârșitul lunii august, dar a doua infectare a fost mai puțin gravă decât prima, deoarece pacientul nu a prezentat simptome. Odată cu înmulțirea numărului de teste, cercetătorii descoperă reinfectări în întreaga lume. Mark Pandori a identificat alte patru cazuri în lume, dar specialistul în boli infecțioase de la Harvard, Rajesh T. Gandhi enumeră chiar treisprezece cazuri de recidivă. La acestea se pot adăuga un caz descris recent în Israel și altul în Olanda. Subiectul – reinfectările și natura lor – este crucial deoarece oferă informații despre protecția dată de sistemul imunitar după ce s-a întâlnit cu virusul pentru prima dată.
Nu a fost detectată nicio reinfectare înainte de luna august
Ce putem deduce din aceste cazuri? În primul rând, că nu sunt multe. Mai multe cazuri de pacienți pe termen lung au fost, de fapt, interpretate greșit ca fiind cazuri de reinfectare.
A doua chestiune importantă: să înțelegem în ce conditii a fost posibil ca a doua infectare să fie mai gravă decât prima. Potrivit lui Mark Pandori, autorul articolului din The Lancet, există trei explicații posibile. Acest lucru se poate datora reinfectării cu o tulpină mai virulentă, expunerii la o încărcătură virală mai mare a doua oară sau, în cele din urmă, lipsa anticorpilor, care facilitează infectarea„. Acest mecanism este binecunoscut în cazul bolii dengue”, a declarat pentru Liberation Laurence Weiss, imunolog la Spitalul European Georges-Pompidou.
„Nu ne putem baza pe imunitatea dobândită prin infectare”
Ultimul punct, oamenii reinfectați pot contamina. Ceea ce îl determină pe imunologul Yale Akiko Iwasaki să scrie în The Lancet: „Reinfecția ne învață că nu ne putem baza pe imunitatea dobândită de infectarea naturală pentru a obține imunitatea de grup, această strategie este nu numai fatală pentru mulți, ci și ineficientă. Imunitatea colectivă necesită vaccinuri sigure„. Acest lucru se datorează faptului că protecția oferită de vaccin poate fi mai bună decât protecția datorată infecției naturale dacă strategia de vaccinare include, de exemplu, rapeluri de vaccin. „În acest moment nu avem încă suficiente date cu privire la imunitatea față de Covid-19 pentru a trage concluzii ferme”, concluzionează Laurence Weiss.
Sursa: Liberation
Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook