Originea Covid| Mai mulți mineri chinezi au fost infectați acum 9 ani cu un virus despre care se crede că era SARS-Cov-2
Originile pandemiei Covid-19 sunt încă necunoscute, iar mulți oameni de știință dezbat acum în mod deschis dacă virusul a fost proiectat sau scăpat dintr-un laborator din Wuhan. Dar o nouă teorie oferă o explicație cu totul diferită.
Dr. Jonathan Latham, director executiv al US Bioscience Resource Project, crede că SARS-Cov-2 ar fi putut evolua în corpul unui muncitor minier chinez infectat cu aproape un deceniu înainte de începerea pandemiei.
Probe ale bolii minerului au fost trimise cercetătorilor din Wuhan pentru studiu, de unde ar fi putut scăpa în populație, susține el.
Dr. Latham spune că apariția variantei Alpha în Kent toamna trecută dovedește că virusul poate face „salturi evolutive ciudate” și poate dezvolta rapid un număr mare de mutații atunci când se află într-un individ pentru o lungă perioadă de timp.
La începutul acestui an, Universitatea Cambridge a concluzionat că varianta super-infecțioasă Alpha a evoluat probabil la un singur pacient imunocompromis care a avut boala timp de mai multe luni.
Sute de mutații
Vorbind la un webinar BMJ despre originile pandemiei, dr. Latham afirmă: „Teoria spune ca ar fi fost necesare multe sute de mutații într-o singură persoană pentru ca virusul să se transforme în SARS-Cov-2. Zeci de ani au fost înghesuiți în aproximativ șase luni.
Dar am auzit de fenomenul surprinzător al unor cazuri de evoluție foarte accelerată a virusurilor din Marea Britanie. O la fel de mare evoluție a avut loc în acel individ din Anglia, ca și în milioane de alte infecții.
Teoria noastră presupune că în 2012 a avut loc o evoluție similară în plămânii unor mineri care aveau o boală misterioasă, iar virusul a fost pierdut din laborator dintr-o probă medicală obținută de la minerii infectați de focar.”
În 2012, șase mineri care curățau excremente de lilieci în regiunea minieră Tongguan din Mojiang, Yunnan, s-au îmbolnăvit grav de o boală asemănătoare pneumoniei, care avea caracteristici similare cu Covid-19. Trei dintre ei au murit, iar ceilalți au fost spitalizați timp de până la șase luni.
Un cercetător chinez care a investigat decesele pentru lucrarea de masterat a ajuns la concluzia că minerii au fost probabil infectați de un coronavirus asemănător lui SARS, care a pornit de la liliecii potcoava.
Virus descoperit în peșteri
După un an, oamenii de știință din Wuhan au descoperit un virus numit RaTG13 în aceleași peșteri, care a dovedit mai târziu o asemanare de 96% cu SARS-Cov-2, dar care se pare că ar fi apărut cu 40 de ani mai devreme.
Insă noua teorie sugerează că evoluția de la un virus precum RaTG13 ar fi putut să aibă loc mult mai rapid în corpul minerului.
„Coronavirusurile erau diverse și abundente în apropierea minei și știm că unii dintre mineri au fost spitalizați timp îndelungat”, adăugă dr. Latham.
„Au fost tratați șase luni și asta a permis evoluția unor noi coronavirusuri umane adaptate.
Ştim că multe probe medicale au fost trimise la institutul de virusologie Wuhan, așa că întrebarea este, ce era în probe și ce s-a întâmplat cu virusurile care au fost găsițe?”
Oamenii de știință care investighează originea pandemiei au cerut în mod repetat detalii despre secvențele virale studiate la Institutul de Virologie Wuhan. Dar o bază de date care conține detalii despre eșantioane a fost pusă offline cu puțin timp înainte de începerea pandemiei.
Alison Young, președintele depatamentului de Raportare a Afacerilor Publice de la Școala de Jurnalism din Missouri, a declarat că scurgerile de laborator erau frecvente în întreaga lume și au condus anterior la focare.
„Unul dintre argumente este că experimentele de laborator sunt evenimente extrem de rare”, spune ea. „Accidentele de laborator nu sunt rare. În SUA, în 2020, au fost raportate 134 de cazuri de expunere la virusurile de laborator, bacterii și toxine pe care guvernul SUA le cercetează.
„Accidentele și expunerile de laborator se întâmplă frecvent.”
Ea a mențiinat focarul din 2007 al febrei aftoase din Anglia, care a avut loc după scurgerea apelor uzate dintr-un laborator al Institutului pentru Sănătatea Animalelor (IAH) de la Pirbright din Surrey. Dar spune că multe scurgeri de laborator nu sunt raportate.
„Laboratoarelor nu le place să-și facă publice scurgerile”, a adăugat ea.
Kevin Esvelt de la MIT, care a contribuit la inventarea tehnologiei de generare a genelor, susține aceleaşi lucruri.
„Nu contează dacă a venit, de fapt, dintr-un laborator – este suficientă doar plauzibilitatea. Nici un focos nuclear nu ar putea ucide la fel de mulți oameni ca Sars-CoV-2.
To credibly identify a virus as capable of causing a pandemic – of inflicting more casualties than any nuclear warhead – is to give thousands the power to wield it as a weapon. Let's not. #PandemicNonproliferationhttps://t.co/dtFFyXYUJJ
— Kevin Esvelt (@kesvelt) October 6, 2021
Sursa: The Telegraph
Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook