Opozanții restricțiilor susțin că OMS a recunoscut din greșeală că gripa ucide mai mult decât Covid, însă raționamentul lor este eronat
Gripa, mai rea decât Covid-19? Argumentul a fost repetat de mai multe ori de la izbucnirea epidemiei de către criticii restrictiilor de sănătate. Săptămâna trecută, Organizația Mondială a Sănătății (OMS), estimând ponderea populației mondiale deja contaminată de Covid-19, ar fi dezvăluit, fără să vrea, că acest nou coronavirus ucide mai puțin decât gripa sezonieră.
Iată noua teorie a opozanților măsurilor de sănătate și a susținătorilor ideii că autoritățile fac „prea mult” în contextul pandemiei.
Un tweet care evocă o manipulare a populației prin frică a fost preluat pe mai multe site-uri, „780 de milioane de persoane infectate: OMS recunoaște că boala Covid-19 ucide mai puțin decât gripa!”,
La ce se referă acest tweet? Luni, 5 octombrie, directorul operațiunilor de urgență al OMS, dr. Michael Ryan, a declarat că există o estimare a agenției potrivit căreia 10% din populația lumii ar fi fost infectată. Ceea ce corespunde, prin urmare, cu aproximativ 780 de milioane de oameni. Știind că pragul unui milion de decese cauzate de Covid a fost depășit la sfârșitul lunii septembrie, unii deduc, deci, că letalitatea virusului (numărul deceselor în raport cu populația infectată) este de 0,13%.
Este corect acest raționament și putem deduce de aici că SARS-Cov-2 ucide mult mai puțin decât gripa sezonieră?
Rata letalității aparente și cea reală
Există două moduri de a calcula rata mortalității. Pe de o parte, rata aparentă a mortalității, „case facility rate» (CFR), care analizează numărul de decese în comparație cu numărul de persoane diagnosticate. Acest lucru depinde în mare măsură de politica de testare și variază foarte mult în timp sau în funcție de țară.
Pe de altă parte, există rata reală a mortalității prin infectare, infection fatality rate (IFR). Cu acest indicator, numărul deceselor cauzate de o boală este comparat cu numărul total de persoane care au avut respectiva afecțiune. Și nu doar numărul de cazuri confirmate. Această rată este utilizată de openenții OMS pentru a susține că gripa ucide mai mult decât Covid. Deoarece este imposibil să se cunoască exact numărul total de persoane care au avut o boală fără a testa întreaga populație, calculul ratei reale a mortalității se bazează pe modele matematice, pentru a estima câte persoane au contractat boala (10% din populație, potrivit OMS). Trebuie adăugat că nu cunoaștem nici numărul deceselor legate de Covid. Calculul care duce la o rată a mortalității de 0,13% se bazează pe rapoartele oficiale ale deceselor observate și legate de epidemie (adică puțin peste 1 milion de oameni la nivel global). Un total care probabil este subestimat, după cum a arătat studiul excesului de mortalitate.
Rata mortalității Sars-CoV-2 continuă să evolueze
Mulți cercetători încearcă în prezent să calculeze IFR pentru Covid-19, pe baza modelelor statistice care estimează numărul de persoane care au fost în contact cu virusul. În Franța, această rată este de 0,5%, cu variații mari în funcție de vârsta persoanei (de la 0,001% pentru cei sub 20 până la 8,3% pentru cei cu vârsta de 80 de ani și peste).
În Anglia, Universitatea din Oxford estimează IFR între 0,3% și 0,49%.
În New York, este de 1,39%.
Dacă toți experții spun că un IFR este dificil de calculat la începutul unei epidemii și avertizează că această cifră se poate modifica, niciun studiu recent nu oferă o cifră la fel de mică ca 0,13%. OMS nu confirmă acest raționament și indică faptul că estimează IFR-ul Covid la 0,6%.
Să adăugăm că avansarea unui IFR la nivel global este și mai riscantă. După cum putem vedea, comparațiile în funcție de zone geografice și de vârstă variază foarte mult de la o țară la alta. „Estimările IFR Covid-19 au fost remarcabil de stabile în timpul pandemiei”, spune Robert Verity, profesor de sănătate publică la Imperial College din Londra, în general ajungând sub pragul de 0,5% până la 1,5% în țările bogate.
În timp ce OMS explică faptul că această estimare conform căreia mai puțin de 10% din populația lumii ar fi putut fi afectată de Covid-19 provine din rezultatul mai multor studii serologice efectuate în întreaga lume, o lucrare din revista științifică Nature specifică tocmai că acest calculul IFR pornind de la studiile serologice nu este soluția corectă. „Anchetele cu populație mare pe care se testează prezența anticorpilor, cunoscute sub numele de anchete de seroprevalență, ar trebui să perfecționeze în continuare estimările IFR. În jur de 120 de anchete de seroprevalență sunt în curs de desfășurare în întreaga lume. Dar rezultatele studiilor timpurii pe anticorpi nu au făcut decât să tulbure apele, sugerând că virusul a fost mai puțin mortal decât se credea anterior”.
Rezultă, prin urmare, că nu există o bază serioasă pentru a afirma că rata mortalității în cazul Covid-19 este de 0,13%.
Rata mortalității gripei, foarte dificil de estimat
Rata de 0,3%, repetată în mod regulat, nu a fost dovedită. În plus, variază semnificativ de la an la an, în funcție în special de tulpinile virale care circulă. Rata mortalității gripale sezoniere este cel mai probabil sub 0,5%. Intervalul 0,2% – 0,5% pare rezonabil.
Washington Post raportează că cifra de 0,1% este adesea citată pentru a se referi la letalitatea gripei, adăugând că este „rata aparentă a mortalității”. Ceea ce implică o rată reală mai mică. Doi cercetători citați de cotidianul american, susțin că rata efectivă a mortalității cauzate de gripă este de jumătate sau chiar un sfert din CFR. OMS confirmă, de asemenea, că 0,1% este rata aparentă a mortalității gripei. „IFR pentru gripă este dificil de estimat, dar CFR, care variază în fiecare an și este mai mare decât IFR, este estimat la aproximativ 0,1%”.
Robert Verity de la Imperial College London explică că „este foarte dificil să ai estimări fiabile atunci când ratele sunt atât de scăzute”. El îl citează pe profesorul Christophe Fraser, care estimează IFR pentru gripa sezonieră la 0,04%. „Unii oameni nu vor fi de acord cu acel număr, motiv pentru care, cifra general acceptată este de 0,1% sau mai puțin”.
Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook