Opinie Edmond Niculușcă: BOR aruncă în derizoriu Învierea lui Hristos!

Opinie Edmond Niculușcă: BOR aruncă în derizoriu Învierea lui Hristos!

M-am gândit mult dacă să-mi spun opinia sau nu, ca unul care a studiat teologia. Paștile se pot sărbători și fără Lumină și fără prescuri! Excepțiile anunțate aseară de Ministrul de Interne sunt doar despre lăcomia Patriarhului și grava incultură a celor care ne guvernează.

Învierea lui Hristos e despre omorârea morții. După Înviere, moartea nu mai e, cum spusese Iov „stăpână a spaimelor”. Credința creștină ne spune că moartea nu există prin ea însăși, căci nu viața este un fenomen al morții, ci moartea un fenomen provizoriu al vieții. Prin păcat, moartea devine destinul „natural” al „muritorilor”. Rana e atât de adâncă și răul atât de virulent încât necesită o terapie dumnezeiască, care duce la tragismul „morții lui Dumnezeu” prin răstignire pe cruce, care purifică moartea. Fiul se întrupează în „natura moartă” a omului pentru a o vindeca și a-i da viață.

Răstignirea și Învierea reprezintă cea mai frumoasă lecție, pentru întreaga umanitate, despre sacrificiu, speranță, simplitate, smerenie, despre iubirea dintre oameni, iar pentru creștini, cea mai puternică speranță că am fost eliberați de moarte, și că deși vom muri vom fi vii.

Prescurile denumite greșit “paști”, căci Paști e Hristos răstignit și înviat, o zice Sf. Pavel și întreaga imnografie a Bisericii, care ni se împărtășește în Liturghie prin Euharistie, dar și Lumina Sfântă, sunt doar două simboluri. Atât și nimic mai mult. Prescurile, un simbol-inovație, fără niciun argument dogmatic, iar Lumina Învierii, un simbol văzut al Luminii necreate în care “ne vom îmbrăca” și noi, murind și înviind cu Hristos.

Pe scurt, excepțiile anunțate de Ministrul de Interne sunt utile doar ca să crească gradul de infectare și să ne facă să înțelegem: 1. cât de puțin înțelegem despre credință noastră creștină; 2. cât de amatori și nepregătiți suntem în toate; 3. cât de populiști sunt conducătorii noștri; 4. cât de lacom e Patriarhul Bisericii Ortodoxe; 5. cât de singuri suntem.

Sunt mâhnit… trăim vremuri complicate conduși de oameni mici și lacomi, iar asta nu poate decât să facă lucrurile să fie și mai rele.

 

Edmond Niculușcă îți spune săptămânal pe Smart Radio povești din Bucureștii Ce Se Duc.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook