„O strategie de vaccinare bazată pe boostere repetate” cu primele vaccinuri „este puțin probabil să fie adecvată sau viabilă”, se arată în comunicatul unui grup de experți OMS însărcinat cu supravegherea vaccinurilor împotriva Covid-19.
Ei consideră „că sunt necesare și trebuie dezvoltate vaccinuri împotriva Covid-19 cu un impact ridicat în ceea ce privește transmiterea și prevenirea infectării, pe lângă prevenirea formelor grave de îmbolnăvire și deces”.
„Ne așteptăm ca astfel de vaccinuri să devină disponibile, pe măsură ce virusul SARS-CoV-2 evoluează, și poate fi necesară actualizarea compoziției vaccinurilor anti-Covid actuale, pentru a ne asigura că ele continuă să furnizeze nivelurile de protecție recomandate de OMS împotriva infectării și bolilor cauzate de diverse variante”, consideră grupul de experți.
La aproximativ șase săptămâni de la identificarea sa în Africa de Sud, datele din mai multe țări converg în două puncte: Omicron, care este catalogată de OMS ca variantă de îngrijorare, se transmite mult mai rapid decât varianta dominantă anterior, Delta, și pare să cauzează forme mai puțin severe ale bolii în general.
Mutațiile lui Omicron par să îi permită să reducă eficiența anticorpilor împotriva virusului. Consecință: poate contamina probabil un număr mare de vaccinați și poate reinfecta persoanele infectate anterior cu virusul.
Sursa: La Libre