OMS vrea încheierea unui „tratat pandemic” prin care lumea să fie mai bine pregătită pentru următoarea pandemie
Tedros Adhanom Ghebreyesus, director general al Organizației Mondiale a Sănătății. Foto:AP
Membrii Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) au convenit duminică să lanseze negocieri pentru a crea un instrument internațional care să prevină și să combată mai eficient următoarea pandemie – care va veni, cu siguranță. Proiectul de acord nu a fost încă validat oficial la ședința excepțională a Adunării Mondiale a Sănătății – organul suprem de decizie al OMS, care reunește cei 194 de membri ai săi – care începe luni și va dura trei zile.
„După negocieri îndelungate, statele membre ale OMS au convenit astăzi în mod neoficial să înceapă negocierile unui tratat pandemic. Rezoluția trebuie acum adoptată oficial de liderii mondiali”, anunță misiunea Uniunii Europene pe contul său de Twitter. „Evenimentele din ultimele săptămâni demonstrează mai mult ca niciodată nevoia de solidaritate și leadership global. Așteptăm cu nerăbdare ca liderii mondiali să-și demonstreze angajamentul comun. Momentul este acum – lumea trebuie să fie mai bine pregătită!”.
Câteva alte delegații au urmat exemplul. „Tocmai am ajuns la un consens asupra acestui text: un pas important către un nou acord global privind prevenirea, pregătirea și răspunsul la viitoare pandemii”, a scris pe Twitter ambasadorul britanic Simon Manley.
Organismul de negociere
Până acum, Statele Unite nu au fost în favoarea unui tratat – preferând un proces mai rapid -, dar au ajuns să fie de acord în final. Proiectul prevede crearea „unui organism interguvernamental de negociere (denumit „corp de negociere”) deschis tuturor statelor membre și membrilor asociați pentru a elabora și negocia o convenție, acord sau alt instrument internațional al Națiunilor Unite privind prevenirea, pregătirea și răspunsul la pandemii”.
Organismul de negociere se va reuni pentru prima dată cel târziu pe 1 martie, pentru a „alege doi copreședinți, respectând un echilibru între țările dezvoltate și cele în curs de dezvoltare, și patru vicepreședinți, fiecare reprezentând una dintre cele șase regiuni ale OMS. ”. Va trebui apoi să înceapă elaborarea unui proiect preliminar pentru a fi înaintat la a doua sa ședință, care va avea loc cel târziu pe 1 august.
Totuși, concluziile organismului interguvernamental nu vor fi făcute publice până la cea de-a 77-a Adunare Mondială a Sănătății din 2024, după un raport de progres în 2023.
Sursa: Le Figaro
Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook