OMS: Un „val uriaș”, provocat de Omicron, va duce la prăbușirea sistemelor medicale din întreaga Europă
Hans Kluge, director OMS Europa
Un „val uriaș” de infectări cu Omicron va duce la prăbușirea sistemelor de sănătate din Europa, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, care avertizează că mai mult de jumătate din populația continentului va fi infectată cu noua tulpină în următoarele două luni.
Hans Kluge, directorul OMS Europa, spune că regiunea a înregistrat peste 7 milioane de cazuri noi în prima săptămână a anului 2022, dublu față de media celor două săptămâni anterioare.
Omicron este acum prezentă în 50 din cele 53 de state ale Europei și devine dominantă în tările din Vestul continentului. „În acest ritm, mai mult de 50% din populația din regiune va fi infectată cu Omicron în următoarele șase până la opt săptămâni”, spune Kluge – o rată de transmitere pe care a descris-o ca fiind fără precedent.
Impactul ar fi cel mai letal acolo unde ratele de vaccinare sunt mai scăzute, cum ar fi Europa Centrală și de Est, avertizează Kluge, care este „profund îngrijorat” de faptul că, pe măsură ce varianta se deplasează spre est, „nu am observat încă în totalitate impactul său în țările în care nivelurile de vaccinare sunt sunt mai mici și unde vom avea boli mai severe la cei nevaccinați”.
Rate mari de spitalizare pentru nevaccinați
În Danemarca, unde cazurile Omicron „au explodat în ultimele săptămâni”, rata de spitalizare Covid-19 pentru pacienții nevaccinați, în săptămâna Crăciunului, a fost de șase ori mai mare decât în cazul celor complet vaccinați.
Vaccinurile au oferit „o protecție bună” împotriva formelor severe și a deceselor, dar creșterea numărului de internări este o „provocare pentru sistemele de sănătate și furnizarea de servicii în multe țări”, spune el.
Țările care nu sunt încă afectate de Omicron au „o fereastră de oportunitate de a acționa acum”, prin protejarea celor mai vulnerabili.
Trebuie impuse măsuri suplimentare
Guvernele acestor țări ar trebui să impună purtarea măștilor de înaltă calitate în toate spațiile închise și să se asigure că vaccinurile sunt administrate în continuare, în special în sectoarele sănătății și serviciilor esențiale, potrivit oficialului OMS.
În legătură cu decizia mai multor guverne europene de a scurta perioada de carantinare pentru a preveni oprirea economiilor, Kluge spune că astfel de decizii ar trebui luate „doar atunci când sunt esențiale pentru a menține continuitatea serviciilor critice”.
Perioadele mai scurte de izolare și carantină ar trebui, de asemenea, să fie condiționate de testele negative, spune el, adăugând că, în general, toate deciziile „trebuie luate prin analiza atentă a riscurilor și beneficiilor unei astfel de decizii”.
Sursa: The Guardian
Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook