Directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) a cerut luni comunității internaționale să „nu închidă ochii” în fața de pandemiei Covid-19, chiar dacă cetățenii „s-au săturat” de virus.
În discursul său de deschidere la adunarea generală anuală a OMS, care are loc săptămâna aceasta, Tedros Adhanom Ghebreyesus – în carantină pentru că a fost în contact cu o persoană care a fost testată pozitiv – a solicitat comunității internaționale să găsească „urgent sensul binelui comun”. „Având în vedere acest lucru, îi felicităm pe președintele ales (SUA) Joe Biden și pe vicepreședintele ales Kamala Harris”, a spus el, după ce i-a felicitat duminică pe Twitter.
„Așteptăm cu nerăbdare să lucrăm îndeaproape cu administrația lor”, a adăugat el. Biden a anunțat înființarea, luni, a unei celule de criză pentru gestionarea coronavirusului, care a infectat aproape 50 de milioane de oameni din întreaga lume și aproape 10 milioane în SUA.
„Singura noastră speranță este știința, soluțiile și solidaritatea”
Biden, care a transmis că se va alătura OMS, a adoptat astfel punctul de vedere opus rivalului său, Donald Trump, care a minimizat întotdeauna pandemia și a denigrat agenția specializată a ONU, numind-o „marionetă” în mâinile Chinei.
„Ne-am putea sătura de Covid-19. Dar el nu s-a săturat de noi”, a spus șeful OMS. „Da, atacă oamenii cu o stare de sănătate mai slabă. Dar atacă și alte puncte slabe: inegalitate, diviziune, negare și ignoranță voită”. Să ne punem de acord: „Nu putem negocia cu Covid-19, nici nu putem să închidem ochii și sperăm că va dispărea”.
Tedros Adhanom Ghebreyesus a subliniat, de asemenea, că virusului nu îi pasă „de retorica politică sau de teoriile conspirației”.
„Singura noastră speranță este știința, soluțiile și solidaritatea”.
Această adunare generală de o săptămână (până pe 14 noiembrie) este relansată la câteva luni după prima parte, care a avut loc în mai și care a vizat pandemia. Săptămâna aceasta va fi o oportunitate pentru diplomați să discute despre reforma OMS, menită să facă organizația mai rapidă și mai eficientă în fața provocărilor actuale, inclusiv a pandemiilor. Șeful OMS a cerut „accelerarea” reformei, cerând țărilor să lucreze în această direcție prin consolidarea capacităților naționale de sănătate și îmbunătățirea „cooperării internaționale”.
Sursa: BFMTV