OMS recomandă autorităților să „pună cazurile de contact în carantină”, pentru a sparge lanțul transmisiei
În contextul revenirii îngrijorătoare a epidemiei Covid-19 în mare parte din Europa și în Statele Unite, șeful situațiilor de urgență sanitare a OMS a dat sfaturi autorităților luni, 19 octombrie: „Puneți cazurile contact în carantină”.
„Dacă aș avea o dorință magică de a îmbunătăți un lucru pe care îl putem îmbunătăți cu adevărat și care ar schimba datele jocului, ar fi să mă asigur că fiecare persoană care a intrat în contact cu un caz confirmat de Covid să fie pusă în carantină pentru a sparge lanțul transmisiei”, a declarat dr. Michael Ryan, director al situațiilor de urgență în domeniul sănătății la Organizația Mondială a Sănătății, în cadrul conferinței săptămânale de la Geneva. „Nu cred că s-a făcut asta peste tot, în mod sistematic” și acesta este „unul dintre principalele motive pentru care vedem cifre atât de mari”, a spus el.
Explozie de cazuri
Monitorizarea cazurilor de contact este deficitară în multe țări europene, iar numărul cazurilor confirmate a crescut exponențial pe Vechiul Continent în ultimele două săptămâni, obligând autoritățile să reia o serie întreagă de măsuri mai mult sau mai puțin coercitive pentru a contracara pandemia. „Aproximativ jumătate din membrii regiunii europene a OMS (din cei 48) au înregistrat o creștere cu 50% a numărului de infectări săptămâna trecută”, a insistat el.
Ceea ce îl îngrijorează pe doctorul Ryan este că numărul de spitalizări și decese încep să „imite” tendința creșterii cazurilor, deși a subliniat că OMS investighează posibilitatea ca persoanele afectate să „absoarbă” cantități virale mai mici” și, prin urmare, să fie în general mai puțin afectate.
Colega lui, doctorul Maria Van Kerkhove, a fost surprinsă de faptul că acest „concept de focar (infectări în timpul întrunirilor) nu pătrunde în mintea oamenilor” în timp ce „este unul dintre semnele distinctive ale manifestării coronavirusurilor”. În Europa (spre deosebire de Asia, unde s-au menținut eforturile de urmărire și carantină), perioadele de izolare din primăvară au fost urmate în multe cazuri de o relaxare a autorităților, dar si a indivizilor. „Știu că oamenii s-au săturat, dar acest virus a arătat că, dacă lăsăm garda jos, poate reapărea la viteză mare și poate amenința spitalele și sistemele de sănătate”, a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.
Sursa: Le Figaro
Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook