OMS: Europa se confruntă cu un moment decisiv. „Cetățenii se întorc în spațiile interioare. Presiunea crește”
Este timpul să nu mai „urmărim himerele” și să luăm decizii dure pentru a-i proteja pe cei mai vulnerabili și a ține tinerii la școală, chiar dacă înseamnă o acceptare a sacrificiilor inevitabile, a spus directorul situațiilor de urgență al OMS, Michael Ryan.
„Europa intră într-un sezon în care oamenii vor începe să se întoarcă în spațiile interioare. Presiunea va crește”, a spus Ryan în timpul unei conferințe de presă virtuale.
Va trebui să se facă compromisuri pentru a-i menține atât pe cei mai tineri, cât și pe cei mai în vârstă în viața socială, a spus el. „Singura modalitate este ca adulții să respecte distanțarea fizică, care va duce la scăderea contagiunii.”.
OMS a raportat vineri un număr record de noi cazuri confirmate într-o singură zi, cu 53.873 de infectări. Maria Van Kerkhove, responsabilă cu gestionarea Covid-19 la OMS, a pus creșterea numărului de cazuri în Europa pe seama creșterii capacității de testare și supraveghere.
„Această renaștere atinge parțial niveluri mai ridicate decât am văzut în aprilie și mai. Este o tendință îngrijorătoare, incontestabil”, a spus ea în cadrul aceleiași conferințe de presă susținute de OMS, Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO) și Fondul Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF) și dedicată întoarcerii copiilor la școală.
Ryan și Van Kerkhove au publicat un ghid actualizat pentru măsurile de sănătate împotriva Covid-19 în școli.
„Nu există risc zero”, a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.
După nouă luni de criză, avem o imagine mai clară a modului în care noul coronavirus afectează copiii, deși multe întrebări rămân fără răspuns, a spus el.
Persoanele sub 20 de ani reprezintă mai puțin de 10% din cazuri și mai puțin de 0,2% din decese.
El a spus că școlile ar trebui închise „în ultimă instanță” numai în zonele cu transmitere foarte mare a coronavirusului.
Directorul UNESCO, Audrey Azoulay, a subliniat că jumătate dintre copiii din întreaga lume nu s-au întors încă în școli.
Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook