OMS, despre cazul Djokovic: Obligația de vaccinare nu ar trebui impusă decât în „ultimă instanță”
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) spune că statutul de vaccinare nu ar trebui folosit pentru a condiționa călătoriile internaționale și că guvernele ar trebui să folosească obligația de vaccinare doar în „ultimă instanță”. Reacția a venit ca răspuns la întrebările reporterilor de la ziarele australiene Sydney Morning Herald și The Age legate de cazul jucătorului de tenis nr.1 mondial, Novak Djokovic.
În prezent, doar persoanele vaccinate pot intra în Australia.
Australia și alte state din întreaga lume solicită, de asemenea, pașapoarte de vaccinare pentru a permite intrarea la evenimente majore, restaurante și alte facilități.
Djokovic, care a refuzat să fie vaccinat, susține că o a suferit o infectare în luna decembrie, situație care îi permite accesul în Australia.
Sârbul ar putea fi deportat
Tenismanul a fost reținut la frontiera australiană, dar Curtea de Justiție a decis că viza sa nu ar fi trebuit anulată. Ministrul federal al imigrării, Alex Hawke, analizează dacă este cazul să-și folosească puterile ministeriale discreționare pentru a-l deporta pe sârb.
Dacă lui Djokovic i se va permite să joace, vom avea situația în care spectatorii de la Australian Open, obligatoriu vaccinați, îl vor urmări pe teren pe Djokovic, care este nevaccinat.
Dr. Mike Ryan, director executiv al departamentului OMS pentru Situații de Urgență în Sănătate, a declarat că obligația de vaccinare ar trebui folosită cu prudență și numai atunci când un guvern care se confruntă cu un focar sever nu a reușit să-și convingă populația să se vaccineze.
„Vedem obligația ca pe o ultimă soluție, în fața unui val semnificativ”, spune el.
„Deci, da, există circumstanțe în care obligația de vaccinare este susținută de OMS, dar, din nou, este prioritar principiului de bază conform căruia cel mai bun mod de a vaccina oamenii este să îi informeze, să educe, să aibă un dialog și să abordeze problemele, preocupările lor autentice.
Dreptul la călătorie nu ar trebui interzis
Directorul Departamentului de Imunizare, Vaccinuri și Biologie al OMS, Katherine O’Brien, a adăugat că nu ar trebui să i se interzică nimănui accesul la călătoriile internaționale pe baza statutului său de vaccinare, deoarece nu toată lumea are acces la vaccinuri în egală măsură.
„Accesul gratuit și deplin la vaccinuri sigure și eficiente este o condiție prealabilă absolută înainte de a impune o obligație. Este un principiu de bază”, afirmă ea.
„Este, de asemenea, un motiv fundamental pentru care nu există o cerință din partea OMS, o recomandare cu privire la orice limitare de trecere a granițelor internaționale, deși statutul de vaccinare poate fi luat în considerare în raport cu alte condiții care pot fi impuse călătorilor.”
Alți jucători respinși
În timp ce Djokovic a dobândit o scutire, în ciuda faptului că avea acces amplu la vaccinuri, poziția strictă a Australiei le-a refuzat totuși altor jucători posibilitatea de a concura la Australian Open.
Jucătoarea rusă Nata Vikhlyantseva a spus că nu a putut să călătorească în Australia, deoarece a primit vaccinul Sputnik V, care nu a fost listat pentru utilizare de urgență de OMS sau recunoscut de autoritățile australiene.
„Simt că pot să joc și eu și sunt pregătită pentru toate testele – doar dă-mi șansa să joc”, a spus ea pentru ITV News din Marea Britanie.
Jucătorului indian Aman Dahiya, în vârstă de șaptesprezece ani, i s-a refuzat, între timp, permisiunea de a concura la Australian Open în baza unei scutiri pentru juniori. El nu este vaccinat, deoarece țara sa nu a început încă vaccinarea persoanelor sub 18 ani.
Sursa: The Age
Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook